Komentara: 5
Pregleda: 3471

Zavisnost od Interneta

21.11.2009. u 10:42h
Izvor: RTV Yueco
Zavisnost od Interneta

Malo ko zna da ukoliko više od 4 časa dnevno provodite na internetu a niste vezani poslom za računar imate velike šanse da postanete zavisnik. U kalendaru zdravlja novembar je mesec posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti. Pored poznatih bolesti zavisnosti, u novije vreme i u razvijenim zapadnim zemljama prepoznate su novije bolesti od kojih je zavisnost od računara najrasprostranjenija.

Zavisnost od interneta je psihički poremećaj, koji se manifestuje kao opsesivna želja da se provodi vreme na internetu. Osoba provodi mnogo vremena u aktivnostima vezanim za sadržaje na internetu, zanemaruje uobičajene aktivnosti poput druženja, poslovnih obaveza, učenja, kućnih poslova. Ima poteškoća da prekine internet aktivnosti, čak i kad sama prepozna da je vreme za to. Naši mlađi sugrađani kažu da svakodnevno koriste internet i više od preporučenih 4 časa ali da zbog toga ne zanemaruju druženje.

Od ove bolesti zavisnosti najviše su ugrožena deca.Lekari poručuju da je veoma važno da roditelji shvate pravo vreme kad bi njihova deca trebalo da počnu da koriste računar. Roditelji su često ponosni na svoju decu koja sa 3 do 5 godina starosti znaju da koriste računar. Lekari upozoravaju da zbog pravilnog razvoja deteta ovde važi stara mudrost “sve u svoje vreme” i sve umereno.

Kao glavne uzroke zavisnosti lekari navode prihvatanje interneta kao sredine koja može da pruži emocionalnu podršku. Neka deca ne uspevaju da je steknu među vršnjacima. Za to je često kriva porodica. Drugi uzrok internet zavisnosti je povezan sa željom da se pobegne od zahteva roditelja, škole, okruženja... Deca sklona i-zavisnosti veoma su osetljiva na socijalna ograničenja: u situacijama kada je neophodno povinovati se strogim pravilima, oni doživljavaju veliki stres. Lekari kažu da se kod deteta ispoljavaju znaci virtuelne zavisnosti ako: - dete na sve moguće načine izbegava da radi domaće zadatke i sve svoje slobodno vreme provodi za kompjuterom; - kompjuter mu je važniji od druženja s roditeljima i vršnjacima; - dete nema omiljenu knjigu, nema druge zabave osim kompjutera; - vreme provedeno za kompjuterom premašuje vreme koje dete troši na druge aktivnosti(učenje, izlazak napolje, druženje); - lišavanje mogućnosti igranja igrica izaziva proteste, plač, vrisku, pa čak i agresiju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3471
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.