Komentara: 0
Pregleda: 2091

Završen 29. Festival evropskog filma na Paliću

23.07.2022. u 18:02h
Završen 29. Festival evropskog filma na Paliću
Foto: Damir Vujković

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskom filmu francuskom reditelju Mišelu Azanavisijusu, festivalskih priznanja najboljim evropskim ostvarenjima i prikazivanjem filmova „Rez" Mišela Azanavisijusa i „Pamfir" Dmitra Suholitkija-Sobčuka, sinoć je na Letnjoj pozornici spuštena zavesa 29. Festivala evropskog filma Palić.

- Jako sam dirnut i zahvalan. Ovo je nagrada za celokupno stvaralaštvo i jako mi znači. Zahvaljujem se organizatorima ovog festivala, ne samo zbog nagrade već i zbog toga što su organizovali ovakvu manifestaciju. Hvala i publici koja dolazi da gleda filmove. Ovakva vrsta manifestacija je jako važna za kinematografiju – rekao je Mišel Azanavisijus.

Podsetimo, na samom otvaranju „Lifka“ je uručena Dušanu Kovačeviću, a drugog festivalskog dana regionalna „Lifka“ Igoru Galu.

Završen 29. Festival evropskog filma na Paliću

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu festivala je ostvarenje „Magnetna rezonanca" Kristijana Munđua. Reditelj nagrađenog ostvarenja zahvalio se pisanom porukom.

- Želim da se zahvalim festivalu što je pomogao film da se predstavi međunarodnoj publici. Izuzetno mi je drago da je žiri nagradio naše napore. Verujem da će nagrada dovesti publiku na projekcije filmova u bioskopima. Verujem u filmsku priču o običnim ljudima ispričanu sa strašću. Magnetna rezonanca je priča o svetu današnjice – navodi se u pismu.

Reditelj Dmitro Suholitki-Sobčuk dobitnik je nagrade Palićki toranj za najbolju režiju, za film „Pamfir", kao i specijalnog FRIPESCI priznanja. U njegovo ime nagradu je primila glumica Jelena Kohlatkina, a reditelj se publici obratio video porukom.

- Veoma cenim ovu nagradu, kao i mogućnost da podelim dobre vesti sa mojim sugrađanima u Ukrajini, jer trenutno nema toliko mnogo razloga za radost. Nadam se da će ova mala kap dobrote dobro doći ukrajinskim građanima, koji zaista veruju u bolju budućnost – rekao je reditelj.

Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je specijalno priznanje filmu „Nežno" Ane Nemeš i Lasla Čuja. U ime ekipe filma, nagradu je primio glavni glumac u filmu Đerđ Turoš.

Završen 29. Festival evropskog filma na Paliću

- Ovo je savršen festival i ljudi su veoma ljubazni. Najveća radost za mene bila je da su i publika i žiri zajedno uživali u filmu. Hvala vam na nagradi i ljubavi koju ste nam pružili – rekao je Turoš.

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija kritike dodeljeno je filmu „Budale" Tomaša Vasilevskog, koji se video izjavom zahvalio festivalu i žiriju na ovoj nagradi. 

Međunarodni žiri kritike za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i Sudari odabrao je ostvarenje „Vizija leptira" Maksima Nakonečnija, koji se takođe publici obratio putem video snimka.

Završen 29. Festival evropskog filma na Paliću

- Hvala vam, ne samo na ovoj nagradi koja je sjajna, već i na davanju prostora i drugim ukrajinskim filmovima. U vremenima kada su naša kultura, identitet i gola egzistencija pod pretnjom eliminacije, to je pitanje opstanka. Hvala vam na ovoj solidarnosti – poručio je Nakonečni.

Nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dobio je film „Rimini" Ulriha Zajdla, a priznanje je primila glumačka ekipa filma – Mihael Thomas, Inge Mau i Tesa Getliher. 

Postavljeno pre 2 godine i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2091
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.