Komentara: 0
Pregleda: 1795

Završena 33. Međunarodna biskupska konferencija

16.03.2016. u 19:09h
Izvor: RTV Yueco
Katolička crkva na teritoriji Subotice potražuje oko 320 hektara zemljišta od države koja bi trebalo da joj bude vraćena u procesu restitucije, rečeno je nakon završetka 33-eg redovnog plenarnog zasedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija.
Završena 33. Međunarodna biskupska konferencija

Konferencija je održana od 14-16. marta u Subotici, a okupila je 9 katoličkih biskupa iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova. Monsinjor dr Ladislav Nemet, osvrćući se na saradnju između Katoličke i Pravoslavne crkve u Srbiji ocenio je da ne postoji institucionalna već samo lična saradnja.

Jedna od tema 33. redovnog plenarnog zasedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija održana u Subotici od 14-16. marta bio je i proces restitucije oduzete crkvne imovine. Na teritoriji Subotice Katolička crkva potražuje oko 320 hektara zemljišta, a do sada su tri župe dobile nazad poljoprivredno zemljište. Radi se o župama u Subotici, Starom Žedniku i Čantaviru. Do sada je, od početka procesa restitucije vraćeno oko 70 hektara od ukupne tražene površine na teritoriji Subotice. Velečasni Mirko Štefkovič ističe da je svaka župa za sebe predavala zahteve posebno Agenciji za restituciju jer bi vođenje centralnog registra bilo skupo, ali da bi se proces restitucije ubrzao sada su počeli sa prikupljanjem podataka iz svih župa.

Govoreći o saradnji Srpske pravoslavne i Katoličke crkve, mons. dr Ladislav Nemet rekao je se u Srbiji održavaju sastanci između crkava, ali uvek na najvišem nivou. On je istakao da postoje lični susreti sa biskupima, ali da institucionalne saradnje nema.

Tokom Međunarodne biskupske konferencije predstavljen je i novi nuncij mons. dr Luciano Suriani, koji će obavljati funkciju ambasadora Svete Stolice u Srbiji. Jedna od tema ovog sastanka bile su i izbeglice, budući da je ova konferencija aktivno učestvovala u sakupljanju humanitarne pomoći izbeglicama na tzv. Balkanskoj ruti.  

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1795
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.