Komentara: 0
Pregleda: 1609

Završena podela besplatnih štedljivih sijalica

10.08.2009. u 23:21h
Izvor: RTV Yueco
Završena podela besplatnih štedljivih sijalica

Danas je održana poslednja u nizu konferencija povodom besplatne podele štedljivih sijalica koju su organizovali Udruženje građana „Mladi i igra“ u saradnji sa Skupštinom grada Subotica i Organizacijom za održivi razvoj „Vitra“ iz Slovenije.

Da podsetimo, Subotica je bila jedini grad u Srbiji u kome je u proteklih deset dana građanima besplatno podeljeno 4.000 štedljivih sijalica. Zainteresovanost naših građana je bila izuzetno velika.

Na proteklim predavanjima, građani su inicirali da se i u našem gradu otvori kancelarijaza savetovanje na temu energetske efikasnosti po uzoru na onu u Sloveniji. Odnosno da se protekla akcija ne završi samo ovoj podeli.

Nakon posete Srbiji, odn. Subotici, predstavnik udruženja „Vitra“ iz Slovenije Bojan Žnidaršič nastaviće svoju promociju o održivom razvoju i uštedi energije i u zemljama u regionu tj. u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji

Kao rezultat razgovora, u proteklih deset dana, javila se potreba za podizanjem svesti građana što je i bio cilj cele kampanje. U okviru akcije, posećena su i neka od okolnih sela, Tavankut, Višnjevac i Bački Vinogradi, gde je odziv bio manji. U Sloveniji je besplatno savetovanje domaćinstava započelo '92. godine.

Ideju su dobili iz Austrije koja im je i tehnički pomogla. Trenutno imaju 34 energetske kancelarije gde domaćinstva dobijaju besplatne savete o efikasnoj upotrebi i o obnovljivim izvorima energije u kojima ima 50 energetskih savetnika koji su prošli specijalnu obuku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1609
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.