Komentara: 4
Pregleda: 2925

Završetak kanalizacione mreže na Paliću krajem septembra

14.07.2020. u 16:25h
Izvor: Subotica.com
Najvažniji deo projekta "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš", koji sa 6,5 miliona evra finansira nemačka KfW banka, polako se privodi kraju, a osim nekoliko priključnih krakova, sitnih radova i vraćanja terena u prvobitno stanje, ostalo je da se izgradi i crpna stanica na prostoru bivšeg palićkog prečistača, na koju će biti priključeni novi korisnici kanalizacione mreže.
Završetak kanalizacione mreže na Paliću krajem septembra

Do sada je izgrađeno oko 18 kilometara kanalizacione mreže, a ostalo je da se u nekoliko ulica izrade priključni kraci, nakon čega će se raskopani trotoari i kolovozi vratiti u prvobitno stanje. Završen je i potisni vod, čija proba je prošla uspešno, a kako objašnjava Čaba Šanta, izvršni direktor za resor investicija i razvoja u JKP "Vodovod i kanalizacija", izgradnju su pratili i neki nepredviđeni radovi, čiji završetak se očekuje krajem septembra.

- Izgrađeno je dodatnih 3,6 kilometara kanalizacione mreže pretežno na Horgoškom putu, a na  potezu ulica Nikole Tesle i Partizanske bila je neophodna još jedna crpna stanica. Takođe, imamo ugovor i za izgradnju crpne stanice na bivšoj lokaciji palićkog prečistača, koja treba da se izgradi radi funkcionalnosti celog sistema, a na nju ćemo priključiti nove korisnike kanalizacije i tako gurati vodu na naš prečistač, dok ćemo u jezero vraćati prečišćenu vodu. Imamo još jednu investiciju na samom objektu za prečišćavanje koja se tiče redukcije fosfora i ona je bila predviđena projektom, ali i je uz konsultaciju sa stručnjacima malo izmenjena, tako da ćemo zajedno sa tim imati zaokruženu celinu i čistiju vodu u Paliću - kaže Šanta.

Završetak kanalizacione mreže na Paliću krajem septembraOd ukupno 270 priključaka koji su do sada izgrađeni, svega 70 građana je iskoristilo mogućnost da se priključi na kanalizacionu mrežu, čime u nadležnom preduzeću nisu zadovoljni.

- Radićemo priključke gotovo za svako domaćinstvo, bez obzira na to da li su se prijavili ili ne, a onda će se postupati po izmenjenoj Odluci od prošle godine, prema kojoj je priključenje na kanalizacionu mrežu obavezno nakon šest meseci od izdavanja upotrebne dozvole, koju očekujemo u oktobru ili novembru - objašnjava Šanta, dodajući da će građani koji se nisu priključili na kanalizacionu mrežu od preduzeća dobiti obaveštenje, a ukoliko se ni nakon toga ne jave, nadležnost će preuzeti inspekcija.

Završetak kanalizacione mreže na Paliću krajem septembraIzgrađenost kanalizacione mreže na Paliću bila je oko 35 odsto, a nakon završetka radova, biće pokriveno oko 75 odsto domaćinstava u ovom naselju, izuzev Vikend naselja.

- Vikend naselje se nalazi blizu turističkog i urbanog dela Palića, ali tamo nema konstantno ljudi i mnogo je manje opterećenje nego u stambenom delu naselja, zbog čega je doneta takva odluka na osnovu zajedničke analize. Na nama je da u narednom periodu nađemo finansijska sredstva i za taj deo i to je uvek prepreka, jer je potrebno mnogo više ulaganja nego što je to društvo u mogućnosti da finansijski podnese, bilo da je reč o gradskom, pokrajinskom ili republičkom budžetu - poručuje Šanta.

Završetak kanalizacione mreže na Paliću krajem septembraPalićane koji žele da se priključe na kanalizacionu mrežu priključak će koštati 27.000 dinara, uz popust od 20 odsto na isplatu u celini ili mogućnost otplate na 24 rate koje će stizati uz račun za uslugu. Više informacija kako da se priključe na kanalizacionu mrežu, građani mogu da dobiju svakog četvrtka od 9:30 do 12 časova u Mesnoj zajednici Palić, na šalteru ili sajtu preduzeća.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2925

Povezane vesti

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

kanalizacija na paliću

izgradnja kanalizacione mreže

čaba šanta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.