Komentara: 0
Pregleda: 1872

Završna svečanost "Dužijance"

09.08.2009. u 21:07h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>U Subotici je juče održana glavna manifestacija Dužijance, svečanosti kojom se među bačkim Hrvatima i Bunjevcima već gotovo čitav vek obeležava kraj žetvenih radova.</p>
Završna svečanost "Dužijance"

Ulicama grada prodefilovala je kolona mladića i devojaka u tradicionalnoj odeći, ali i kolona fijakera, konja i konjanika, simbola bačkih ratara i ravnice. Događaju je prisustvovalo na hiljade Subotičana i gostiju koji svake godine za ovaj praznik pristižu u Suboticu iz zemlje, ali i inostranstva.

Tradicija slavljenja novog hleba i zahvalnosti Bogu za dobar rod pšenice nastala je na salašima, ali se Dužijanca odavno sa salaša preselila i u grad. Manifestacije u okviru Dužijance počinju još u rano proleće, najpre posvećenjem mladog žita, da bi se nastavile kroz takmičenju kosaca, smotre tamburaša i folklora, izložbe i koncerte.

To je u stvari istovremeno i svetovna i religiozna svetkovina, pa je jučerašnja svečanost započela jutarnjom misom zahvalnicom u katedrali Tereze Avilske, a završila se na gradskom trgu predajom hleba od novog žita gradonačelniku.

Novi hleb su prvom čoveku grada, kako nalaže tradicija, predali bandaš i bandašica, odnosno najbolji žetelački par, a ove godine tu titulu su poneli Nebojša Stipić i Marijana Kujundžić. V. L.

Incident

Ovogodišnje tradicionalno slavlje povodom završetka žetve proteklo je sa incidentom kakav se nije dogodio svih ovih decenija. Naime, improvizovana pozornica postavljena za tu svrhu na trgu (upravo nasuprot Gradske kuće), na kojoj se nalazio montažni salaš i dosta bala slame i krstina sena gotovo je izgorela kada je na to bacio opušak nepoznati mladić. Incident se dogodio oko 21 sat, veče uoči najavljenih koncerata povodom Dužijance.

Radnik obezbeđenja nije uspeo da sustigne mladića, a u požaru je izgoreo veliki deo slame i sena, kao i deo drvenog salaša. Vatrogasci su uspeli da na vreme ugase vatru, od koje je pretila opasnost po okolne zgrade. U požaru niko nije stradao, ali su od vatre koja je zahvatila i okolno drveće, popucala stakla na obližnjim trafikama. Improvizovana pozornica je obnovljena, ali je ostala sumnja da je neko imao nameru da izazove veći incident i možda onemogući održavanje svečanosti, kažu u organizacionom odboru.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1872
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.