Komentara: 0
Pregleda: 1610

Završno veče četvrtog "Jazzik" festivala

26.09.2013. u 18:57h
Izvor: RTV Yueco
Kao institucija za sve generacije muzičara ovog pravca, Festival „Džezik“ je i na početku svoje druge večeri pružio priliku još jednom mladom sastavu da se predstavi subotičkoj publici i džez javnosti u Srbiji. Grupa „Dirty Mind“ je prošle godine na festivalu Omladina osvojila nagradu za najbolje izvođenje džez kompozicije i time skrenuo pažnju organizatora Džezika, tako da je njihov nastup na ovogodišnjem festivalu apsolutno zaslužen i opravdan. U pitanju je mladi beogradski sastav koji neguje tzv. „smooth jazz“, vrlo modernog i ambijentalnog prizvuka, čime su izmamili aplauze subotičke publike.
Završno veče četvrtog "Jazzik" festivala

Bila je to odlična uvertira za nastup kvinteta Aleksandra Dujina, najautentičnijeg predstavnika vojvođanskog džeza, koji je, osim što je decenijama sarađivao sa Đorđem Balaševićem, uspeo da iskroji džez scenu Vojvodine, regiona koji je oduvek bio multikulturalan i otvoren za umetničke novine i društvene i promene.

Pravu eksploziju harmonskih emocija, melodijsko-ritmičkih promena i muziku intenzivnije fuzije klasičnog džeza sa njegovim najmodernijim podžanrovima izneo je sastav „Finuči Bros“ iz Mađarske. Braća Balog, Roland i Zoltan, zajedno sa svojim prijateljima, potpuno su omađijali subotičku publiku pre svega senzibilitetom svog sastava i njihove zvučnosti, ali i svojim mladim godinama u kojima se mogla čuti zrelost ovih vrhunskih svetskih umetnika.

Scena Jadran ponovo je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a to je činjenica koja podjednako ohrabruje organizatore festivala, a ujedino uzdiže muzički kulturni život grada Subotice, jer su čak i ljubitelji džeza imali priliku da čuju žanrovski veoma šarolik, ali pre svega izuzetno kvalitetan program.

Za samo četiri godine koliko postoji, „Džezik“ festival potpuno je sazreo i stasao u instituciju vrlo ozbiljnoj u nameri da na festivalskoj mapi regiona ostavi svoj pečat i time se pridruži grupi najznačajnijih kulturnih događaja koji će obogatiti duh ovog podneblja. Naredni, peti, „Džezik“ festival sigurno će to i potvrditi.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1610
Povezane teme

Jazzik

Jazzik Festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.