Komentara: 24
Pregleda: 5917

Zbog zloupotreba isparilo 68 miliona

07.12.2012. u 02:35h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Viši javni tužilac podneo je Višem sudu zahtev za istražne radnje protiv pet lica osumnjičenih za krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 359 stav 3 KZ. Njihovim činjenjem tokom 2007. godine, ako se navodi iz prijave pokažu tačnim, država Srbija je oštećena za oko 68 miliona dinara.
Zbog zloupotreba isparilo 68 miliona

Istražni sudija Višeg suda već je, kako saznajemo, saslušao troje osumnjičenih, a to će do kraja nedelje učiniti i sa preostalim licima koja su trenutno bolesna ili nedostupna.

Radi se o već poznatoj "aferi" zamene opštinskog zemljišta kod "Prozivke" gde je 2008. godine podignut slovenački market "Tuš", a čime se opozicija mesecima zabavljala i sa skupštinske govornice uprazno "praznila šanžere" okrivljujući vlast za zloupotrebu.

To parče zemlje, navođeno je u skupštinskim diskusijama i pitanjima kako je i pod kojim okolnostima obavljena zamena, pripadalo tadašnjem AMS i na volšeban način prešlo u opštinsku upravu.

Na prozivke je odgovarano da je izvršena obična zamena zemlje kojom je kompletirana jedna periferijska opštinska parcela veoma važna za budući gradski razvoj. Dogodilo se, međutim, da je odmah nakon razmene, na zemlji gde je nekada AMD obučavao buduće vozače, ubrzo izgrađen market slovenačke kompanije "Tuš" kojoj je novi vlasnik parcelu prodao po višestruko višoj ceni nego što ga je opštinska stručna služba procenila i sumnje za špekulacije su bile očigledne.

Zbog zloupotreba isparilo 68 miliona

Tri godine kasnije "Tuš" je zatvoren zbog nerentabilnosti, na njegovo mesto je ustoličen salon nameštaja i kada je veo zaborava počeo da prekriva razmenu "zemlja u gradu zemlja na periferiji" tužilaštvo je zatražilo da se slučaj potpuno rasvetli.

Sud još nije doneo rešenje o sprovođenju istrage, ali ako se nađe osnov za krivično gonjenje, nekoliko lica iz bivše Gradske uprave, odnosno, Zavoda za urbanizam i drugih mogu biti optuženi, a zaprećena kazna je od dve do 12 godina zatvora.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 5917
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.