Komentara: 1
Pregleda: 1227

Zdravim navikama do zdravih zuba

20.05.2021. u 13:28h
Izvor: Subotica.com
Bolesti usta i zuba prouzrokuju nelagodnost i bol, ali mogu dovesti i do ozbiljnih posledica po opšte zdravlje i negativno se odraziti na psiho-socijalno blagostanje osobe, a sve to je moguće izbeći redovnim odlaskom kod stomatologa, pravilnim održavanjem oralne higijene i zdravim načinom ishrane, poručuju stručnjaci u Nedelji zdravlja usta i zuba.
Zdravim navikama do zdravih zuba

Zbog epidemije virusa kovid-19, u protekloj godini Stomatološka služba Doma zdravlja Subotice radila je izmenjenim režimom, pa su tako izostale redovne preventivne aktivnosti koje se, pre svega, sprovode u vrtićima i škola. Ipak, kako kaže stomatolog dr Sonja Krdžović, svako dete koje je došlo u Dispanzer je bilo primljeno i, uz odgovarajuću uslugu, pruženi su mu saveti za očuvanje dobrog zdravlja usta i zuba.

- Dečija i preventivna stomatologija ima šest lekara koji rade sa decom školskog uzrasta, dok sa predškolskom decom rade dva lekara. Imamo i jedan tim stomatologa na ginekologiji i mogu da kažem da se u poslednje dve do tri godine dosta radi na preventivi i da smo našim radom povećali svest roditelja i dece da treba redovno da dolaze kod stomatologa - kaže dr Krdžović.

Da je zaista došlo do pomaka, pokazuju i podaci dobijeni istraživanjima koja su sprovedena na nacionalnom nivou u poslednje tri godine, a koji se, kako objašnjava dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica, u najvećoj meri odnose i na našu sredinu. Ipak, kako ističe, mere zaštite zuba potrebno je sprovoditi svakodnevno, tokom celog života, jer je karijes, periodontalna ili oboljenja desni, oralne karcinome, te povrede usta i zuba, u velikoj meri moguće prevenirati ili lečiti u ranoj fazi.

ISTRAŽIVANJA - Istraživanje iz 2018. godine o zdravlju dece školskog uzrasta u Srbiji pokazalo je da naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno ima 70,9 odsto učenika petih i sedmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole. Istraživanje o oralnom zdravlju dece u Srbiji, koje je sprovedeno 2019–2020. godine, pokazalo je da 13,4 odsto dece uzrasta od jedne do tri godine ima jedan ili više karijesnih mlečnih zuba, da 50,9 odsto dece uzrasta od tri do šest godina ima karijes ili neku njegovu komplikaciju, kao i da 17,8 odsto dece u predškolskom uzrastu ima uočljivu karijesnu leziju na tek izniklom prvom stalnom molaru. U uzrastu 12 godina sve zdrave zube ima 36 odsto dece, a u uzrastu 15 godina 22 odsto dece.

- Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja se odnose na brigu o zdravlju usta i zuba deteta od rođenja i njegovu prvu preventivnu posetu stomatologu u periodu od šestog meseca do navršene prve godine života. Pomoć i nadzor roditelja nad pranjem zuba deteta, uglavnom do desete godine, te redovno pranje zuba ujutru i uveče pred spavanje, kao i posle svakog obroka pastom sa fluorom i korišćenje konca. Posete stomatologu radi redovne kontrole najmanje jednom u šest meseci i uklanjanje zubnog kamenca. Izbalansirana ishrana bogata voćem, povrćem i mlečnim proizvodima sa smanjenim unosom šećera. Prestanak korišćenja duvanskih proizvoda, kao i smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola. Vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilu, pravilno korišćenje dečijih auto sedišta i korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti, kao što su kaciga i štitnik za zube - preporučuje dr Dragaš.

Nedelja zdravlja usta i zuba se u našoj zemlji obeležava od 1991. godine, tradicionalno u trećoj nedelji maja, a ove godine obeležava se od 17. do 23. maja pod sloganom "Zdrave navike za zdrave zube".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 1227
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

stomatologija

stomatološka služba

nedelja zdravlja usta i zuba

dr zorica dragaš

nega zuba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.