Komentara: 6
Pregleda: 4440
Foto

Zdravlje usta i zuba jednako je zdravlju celog organizma

18.05.2020. u 16:06h > 17:48
Izvor: Subotica.com
Značaj oralne higijene kao komponente opšteg zdravlja, informisanje stanovništa o načinima sprečavanja bolesti usta i zuba, kao i značaj preventivnih i kontrolnih stomatoloških pregleda, u fokusu su ovogodišnjeg obeležavanja nacionalne Nedelje zdravlja usta i zuba.
Zdravlje usta i zuba jednako je zdravlju celog organizma

Prema istraživanju iz 2018. godine u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta, naviku da svakodnevno pere zube češće od jednom dnevno ima nešto više od dve trećine učenika petih i sedmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, i to značajno više devojčica nego dečaka. Kako objašnjava stomatolog dr Sonja Krdžović, koja već dve decenije zajedno sa timom Stomatološke službe Doma zdravlja sprovodi preventivne aktivnosti u školama i vrtićima, održavanje oralne higijene ne znači samo održavanje zdravlja usta i zuba, već zdravlja celog organizma.

- Deca na prvi pregled obično dođu sa 9 meseci i tada upućujemo roditelje o načinu ishrane i održavanju oralne higijene. Mislim da su roditelji bitni i najvažniji faktor, jer dok su deca još mala i nemaju izgrađene pokrete ruku za pranje zuba, savet roditeljima je da bar jednom u toku dana posvete pažnju održavanju higijene usta svoje dece. Kada krenu u vrtiće, deca slušaju naša predavanja i prilikom posete stomatologa, koja bi trebalo da bude bar dva puta godišnje, dobijaju savete kako se sprovodi oralna higijena, koji pribor da koriste, kakva ishrana se preporučuje i deca predškolskog uzrasta se toga dosta pridržavaju - kaže dr Krdžović.

Zdravlje usta i zuba jednako je zdravlju celog organizma

Nedelja zdravlja usta i zuba je najduža zdravstvena manifestacija u našoj zemlji, koja se u kontinuitetu obeležava od 1991. godine, a ovogodišnji slogan "Zdrave navike za zdrave zube" naglašava upravo značaj porodice u formiranju zdravog načina života i aktivnog održavanja oralne higijene od najranijeg uzrasta. Po rečima dr Zorice Dragaš, specijaliste socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje, cilj ovogodišnje kampanje je da se dodatno motivišu pojedinci, porodice, zajednica i donosioci odluka za aktivan odnos prema unapređivanju oralnog zdravlja, zato što oboljenja usta i zuba, kao što su karijes i parodontopatija, imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj.                      

- Zdravlje usta i zuba je veoma bitno za svakodnevni život, jer nam omogućava da govorimo, da se smejemo, da osetimo ukus, da žvaćemo i gutamo. Održavanjem oralnog zdravlja doprinosi se održavanju dobrog fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja - ističe dr Dragaš, dodajući da se faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba ne odnose samo na lošu oralnu higijenu. - To su i faktori koji su značajni za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja, dijabetesa, kao što su nepravilna ishrana sa velikom količinom masti, soli i šećera, upotreba duvanskih proizvoda, prekomerna upotreba alkohola, fizička neaktivnost, ali i socijalne determinante zdravlja.

Pored redovnog pranja zuba ujutro, uveče i posle svakog obroka, te poseta stomatologu najmanje jednom u šest meseci radi kontrole, opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja odnose se i na smanjenje unosa šećera, korišćenje zaštitne opreme prilikom bavljenja sportom, vezivanje sigurnosnih pojaseva i pravilno korišćenje dečijih auto sedišta, kao i ukazivanja na negativan uticaj alkohola i pušenja na zdravlje usta i zuba.

Zdravlje usta i zuba jednako je zdravlju celog organizma

- Mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života, počevši i pre nicanja zuba, tj. tokom trudnoće. Posebno značajna ciljna grupa za preventivan rad su trudnice i deca školskog i predškolskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba. U predškolskom i školskom uzrastu se uči o oralnom zdravlju i usvajaju se navike o oralnoj higijeni - poručuje dr Dragaš.

U okviru obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba, svake godine se organizuje konkurs za izbor najboljih likovnih radova i literarnih sastava dece predškolskog i školskog uzrasta, koji ima za cilj podsticanje zdravstveno-vaspitnog rada na temu oralnog zdravlja. Ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije, konkurs će biti raspisan na jesen.

Izvor: Subotica.com
Najava Nedelje zdravlja usta i zuba Najava Nedelje zdravlja usta i zuba Najava Nedelje zdravlja usta i zuba Najava Nedelje zdravlja usta i zuba Najava Nedelje zdravlja usta i zuba Najava Nedelje zdravlja usta i zuba Najava Nedelje zdravlja usta i zuba Najava Nedelje zdravlja usta i zuba
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4440
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

stomatološka služba

nedelja zdravlja usta i zuba

dr zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.