Komentara: 13
Pregleda: 6557

"Žednički višeboj" čuva sportsku tradiciju našeg naroda

27.05.2024. u 13:12h
Izvor: Subotica.com
Kako su nekada, u gorštačkim krajevima izgledala sportska nadmetanja, koliko je za njih trebalo snage, a koliko domišljatosti i ove godine pokazao je "Žednički višeboj".
"Žednički višeboj" čuva sportsku tradiciju našeg naroda
Foto: Igor Preradović

Na terenima FK "Preporod" u Novom Žedniku snage je odmerilo deset ekipa sa 150 takmičara, koji su se nadmetali u nadvlačenju konopca, obaranju ruke, penjanju uz stožinu...

Ekipni pobednik četvrtog "Žedničkog višeboja" je ekipa "Gorski vuci" iz Uba. Odmah iza njih bili su "Krajišnici" iz Banatskog velikog sela, a na trećem mestu "Seljačine" iz Novog Žednika.

U vučenju kuke najbolji je bio Božidar Radovanović iz ekipe "Gorski vuci", u skoku u dalj iz mesta Milan Marković iz ekipe "Seljačine", a u pretezanju štapa Milan Mićić iz ekipe "Rudar tag Ugljevik". U disciplini hodanje po brvnu briljirao je Jovan Lisica iz ekipe "Krajišnici", u obaranju ruke Mladen Žuljević uz ekipe "Jugovići", a u skoku u vis Miloš Jovanovic iz tima "Gorski vuci". Uz stožinu najbrže se popeo Jovan Stupar iz ekipe "Kajišnici", kamen sa ramena najdalje je hitnuo Stefan Jovanović iz tima "Gorski vuci", dok je u nadvlačenju konopca najjača bila ekipa "Rudar tag Ugljevik".

"Žednički višeboj" čuva sportsku tradiciju našeg narodaDinamične borbe gledalo je oko 800 posetilaca svih generacija.

- Želja nam je da od zaborava otrgnemo stare veštine, da jačamo timski duh. Višeboj je prilika i da promovišemo naše selo i divne ljude koji tu žive. Novi Žednik je malo mesto u kom nema mnogo manifestacija i ovo je dobra prilika da se svi okupimo na jednom mestu, družimo i zabavljamo - kaže Milan Marković, u ime organizatora Udruženja "Đeneral Hadžićevo".

"Žednički višeboj" čuva sportsku tradiciju našeg naroda"Žednički višeboj" otvorio je gradonačelnik Stevan Bakić ističući značaj ove manifestacije i za negovanje sportskog duha i za očuvanje tradicije.

- Bila je to prilika da učesnici pokažu svoje veštine i snagu, da se u sportskim okvirima nadmeću, ali je, pre svega bila prilika za porodično okupljanje i druženje. I sve što su naši preci radili nekada, radimo i mi danas, sa idejom i da se okupljamo, čuvajući i negujući sve ono što nas je vekovima povezivalo -  poručio je Bakić, a zatim se obratio domaćinima.  - U Novom Žedniku sam primetio ogromnu energiju i timski rad velikog broja mladih ljudi, ne samo na ovom događaju, i to bi svakako trebalo i dalje da čuvate i negujete.

"Žednički višeboj" čuva sportsku tradiciju našeg naroda

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 13
Pregleda: 6557
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.