Komentara: 1
Pregleda: 3648

Zelene energije budućnost

23.02.2010. u 13:07h
Izvor: RTV Yueco
Zelene energije budućnost

Nemačka kompanija “Simens” u Subotici proizvodi generatore uz pomoć kojih se dobija „zelena“ električna energija u vetro-elektranama. Kompanija je u svetu instalirala više od 6.400 vetrogeneratora čime je za oko osam miliona tona godišnje smanjila emisiju ugljen-dioksid.

Ukoliko bi naša zemlja iskoristila svoje mogućnosti obnovljivih izvora energije uštedela bi godišnje nekoliko stotina miliona evra. Loher iz Subotici je od ove godine integrisan u Siemens d.o.o. Beograd i proizvodi generatore za vetro-elektrane.

Fabrika je samo jedna tri u svetu koje proizvode ovu ključnu komponentu za navedene izvore „zelene“ energije. Specifični proizvodni program, orijentisan na obnovljive izvore energije koji predstavljaju rastuću granu energetike u svetu, doprineo je tome da fabrika u Subotici tokom 2009. godine zauzme mesto među prvih pet izvoznika iz Srbije.

Korišćenjem “zelenih energija” uštedelo bi se dovoljno električne energije da ne bi bilo potrebe za izgradnjom termoelektrane koja troši neobnovljive resurse i zagađuje životnu sredinu.Problem u Srbiji je nizak nivo svesti o značaju energetske efikasnosti i pozitivnim ekološkim i ekonomskim efektima, zbog čega su u „Simensu” odlučili da promovišu ovaj koncept širom Srbije.

Vlada Republike Srbije je donela nekoliko uredbi za podsticanje ulaganja u “zelene energije”.Srbija je potpisnica Kjoto protokola i radi na smanjenju emisije štetnih gasova.Evropska unija mogla bi da duplira svoje ciljeve sniženja emisije štetnih gasova do 2020. godine po dnevnom trošku od 2 EUR po stanovniku, saopštila je istraživačka grupa Stockholm Environment Institute (SEI).

Smanjenje emisije od 40 odsto 2020. u odnosu na 1990. godinu i 90 odsto do 2050. godine dovelo bi do radikalnih promena u načinu korišćenja energije u Evropi, pokazuje najnovija studija. Energetska efikasnost bi se popravila značajno, pokazuju rezultati studije – 2020. godine, Evropa bi koristila 22 odsto manje energije nego 2010. i 70 odsto manje u 2050. godini.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3648
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.