Komentara: 12
Pregleda: 1320

Zeleno-levi front: Predložene mere za ublažavanje efekata tropskih temperatura

16.07.2024. u 08:49h
Saopštenje subotičkog odbora Zeleno-levog fronta, političke organizacije koja deluje u koaliciji u gradskoj Skupštini, prenosimo u celosti.
Zeleno-levi front: Predložene mere za ublažavanje efekata tropskih temperatura

Srbija i Subotica se suočavaju sa više vezanih tropskih dana i noći koji izuzetno nepovoljno utiču na kvalitet života i zdravlje ljudi. Kako bi se ublažili efekti tropskih temperatura Zeleno-levi front predlaže kratkoročne i dugoročne mere.

Potrebno je sve poslove koji nisu esencijalni, a koji se sprovode na otvorenom zaustaviti i promeniti radno vreme radnica i radnika kako bi izbegli rad na temperaturama koje prelaze 30 stepeni. Zaštita i zdravlje radnika i radnica moraju biti prioritet u odnosu na profit.

Predlažemo da se momentalno otvore sve javne institucije, od muzeja i biblioteka do sportskih dvorana i da se tako obezbedi rashlađivanje što većeg broja građana. Javne institucije napravljene su novcem svih građana i moraju biti na usluzi svim građanima, a trenutno je najbitnije obezbediti temperaturni komfor za što veći broj ljudi.

Neophodno je obezbediti dovoljnu količinu pijaće vode svim stanovnicima grada kako bi se pravovremeno rashladili i hidrirali i time umanjili mogućnost toplotnog udara i dehidracije. Potrebno je što pre instalirati nove javne česme, a tamo gde nije moguće potrebno je obezbediti cisterne sa pijaćom vodom.

Osim ovih kratkoročnih mera potrebno je ozbiljno raditi na pošumljavanju i stvaranju hladnih gradskih ostrva.

Dokazano je da zelenilo na ulicama smanjuje temperaturu do 10 stepeni i čini odlazak na posao i svakodnevno funkcionisanje u gradu znatno podnošljivijim. Zato je potrebno raditi na sistematskom ozelenjavanju ulica, trgova i šetališta.

Zarad unapređenja, kako zimskog tako i letnjeg stambenog komfora, potrebno je masovno ulaganje u izolaciju i energetsku efikasnost objekata. Sredstva koja se trenutno ulažu u subvencionisanje nisu dovoljna i nisu socijalno osetljiva.

Građanke i građani Subotice zaslužuju da tokom leta uživaju, a ne da se muče usled vrućina i obilih padavina koje izazivaju poplave.

S obzirom da trenutna vlast nema plan kako ublažiti i sprečiti klimatske promene i učiniti grad prijatnijim, mi imamo plan za koji nastavljamo da se borimo u Skupštini grada Subotice tako da Subotica postane dobro mesto za život i rad svih građanki i građana koji ovde žive!

// kraj saopštenja

Postavljeno pre 3 časova i 1 minut
Komentara: 12
Pregleda: 1320
Povezane teme

visoka temperatura

visoke temperature

tropski talas

vrućina

toplo vreme

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.