Komentara: 11
Pregleda: 2024

Žene u nepovoljnijem položaju nego pre

08.03.2023. u 15:14h
Izvor: Subotica.com
Žene u nepovoljnijem položaju nego pre

Iako je 21. vek u punom jeku, žene su danas u značajno nepovoljnijem položaju nego ranije, za šta je najviše kriv Zakon o radu, koji mora da se menja u korist svih radnika – poručili su, povodom Međunarodnog  Dana žena aktivisti, UG „Solidarnost“ i „Centar Tito“.

- Najrevolicionarniji čin je reći istinu. U globalnoj krizi retko se govori o ljudskim pravima, a prava ženu su njihov sastavni deo. O ženama u proizvodnji informacije dobijamo ispod žita, a eksploatacije radnika itekako ima. Žena je još više eksploatisana a socijalne razlike se povećaju na štetu žena – istakao je Mikloš Olajoš Nađ. – Pozivamo drugarice na zajedničku borbu u okviru sindikata i organizacija je rim ništa neće biti poklonjeno. Pozivamo i nadležne da se više posvete ostvarivanju prava žena.

Eržika Olajoš Nađ je radni vek provela u „Standard konfekciji“, a Katalin Urban u „Severu“.  Položaj žena smatraju znatno težim nego pre.

- Za poboljšanje svog položaja mogu se izboriti samo uz pomoć sindikalnih organizacija, za čuvene tri „osmice“. To znači osam sati rada, isto toliko odmora i spavanja – poručuju Eržika i Katalin. – I pored svih kućnih pomagala, žena je danas umornija jer su se poslovi veoma nagomilali. Žena radi više poslova nego što je radila nekada. Nema pravog godišnjeg odmora, niti vreme za dnevni odmor i rekreaciju. Zato se zalažemo da se nedeljom ne radi.

Ruža Stantić je žena sa sela, koja je uprkos teškoj materijalnoj situaciji i bolesti, uspela  da othrani dete bez muža kog je rano izgubila. Danas živi od svega 15.000 porodične penzije od čega joj trećina odlazi na lekove i nikad nije dobila novac za tuđu negu i pomoć koja joj sleduje. Ipak, svim ženama poručuje da se uvek bore za sebe i da nikad ne odustaju.

- Žene su, nažalost, jako zapostavljene. Rade dodatne poslove, a uz to i brinu o porodici i kući. Često nemaju vremena za same sebe i svoje najmilije. Zato svim ženama poručujem da se bore, da ne pokleknu – dodaje Ruža. – Sa ovim novcem je teško živeti, iako su mi tri lekara napisala da mi treba materijalna pomoć, ja to ne dobijam. Ali nikome nije lako. Zato moramo da se borimo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 2024
Povezane teme

dan žena

8. mart

međunarodni dan žena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.