Komentara: 20
Pregleda: 3798

Žetva u subotičkom ataru skoro završena – struka zadovoljna, ratari negoduju zbog cene

14.07.2020. u 17:05h
Izvor: Subotica.com
Žetva u subotičkom ataru skoro završena – struka zadovoljna, ratari negoduju zbog cene

Žetva pšenice, ječma i uljane repice, koje su se ove godine u subotičkom ataru uzgajale na više od 29.300 hektara skoro je završena. S obzirom na vremenske prilike, prinos je koliko-toliko zadovoljavajući, ali otkupne cene mnogima neće pokriti ni troškove proizvodnje.

- Najviše površina je bilo pod pšenicom, 20.571 hektar a prosečan prinos je 5.7 tona po hektaru. Prinosi su bili od 3.5 do 8.8 tona, ali tako dobar rod bio je na manjim parcelama – objašnjava Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe u Subotici. – Generalno možemo da budemo zadovoljni, junske kiše su koliko toliko pomogle. Gde god je predusev bio suncokret, a to je na trećini površine, prinos je pdobacio i nije prelazio pet tona. Jednostavno, posle suncokreta nije bilo dovoljno zaliha vlage i to je jedan od glavnih razloga podbačaja prinosa. Manje roda bilo je i tamo gde se uradila izrazito rana setva, do 25. septembra, jer smo imali toplu jesen a mraz u aprilu, na šta u tom periodu vegetacije pšenica nije mogla da bude otporna.

S obzirom na sadašnju situaciju zbog nedostatka vlage, stručnjaci savetuju da se što pre počne sa postžetvenim radovima,  odnosno da se što pre obradi strnjište kao bi se sačuvala količina vode.
Ječam je u subotičkom ataru uzgajan na 4.337 hektara a prosečan prinos ove godine bio je šest tona po hektaru. Uljana repica gajila se na 4.471 hektar a dala je 2.9 tona po hektaru.

S obzirom na proleće junske padavine su popravili sliku na poljima, te su kombajni imali posla.  Međutim, akontativna cena pšenice od 17 dinara, je prema mišljenjima mnogih ratara veoma niska i mnogi će biti u minusu.

- Primenili smo sve agrotehničke mere i jedva prešli četiri tone po hektaru,  a sa ovom cenom, koja će se za nijenasu povećati, i biti najviše 18.5 dinara, daleko smo od nule – kaže nam nevoljno jedan poljoprivrednik iz Bajmoka. – Da bi samo pokrili troškove proizvodnje cena treba da bude najmanje 20 dinara, a ona je kao i prošle godine. Prinos je slabiji a znamo i koliko je sve poskupelo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 3798
Povezane teme

žetva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.