Komentara: 3
Pregleda: 4013
Foto

ŽFK "Spartak" obeležava pola veka postojanja

20.05.2020. u 15:07h
Izvor: Subotica.com
Otvaranjem administrativnog centra u prostorijama kluba, u okviru kojeg se nalazi i muzej trofeja, ŽFK "Spartak" obeležio je danas pola veka postojanja.
ŽFK "Spartak" obeležava pola veka postojanja

Veliki jubilej bio je povod da se javnosti predstavi kutak sa mnogobrojnim trofejima koje su plave golubice donele svom gradu. U vitirnama koje blješte od najsjajnijih odličja je 11 titula prvakinja naše zemlje.

- Na današnji dan 1970. godine osnovan je klub a cela godina je u znaku jubileja. Mnoge aktivnosti koje smo planirali moraćemo da odložimo i održimo onda kada to dozvoli epidemiološka situacija u našoj zemlji – kaže predsednik kluba Zoran Arsić.  – Drago mi je  da smo ovde svi zajedno, jer smo zajedno došli do ovih rezultata i zajedno promovisali naš grad u najboljem svetlu. Otvaranjem administrativnog centra želimo da pošaljemo jasnu sliku da smo deo savremene Evrope, da sa ovim muzejom kažemo da su ovo zajednički rezultati svih nas, da smo projektovali budućnost i da smo izašli sa ozbiljnim osmogodišnjim planom razvoja kluba. Zahvaljuejm se Gradu Subotici i Fudbalskom savezu Srbije na svesrdnoj pomoći.

ŽFK "Spartak" obeležava pola veka postojanja

Po rečima gradonačelnika Bogdana Labana, deset uzastopnih titula državnog prvaka je veliki ponos našeg grada.

- ŽFK "Spartak" je promovisao naš grad širom Evrope,  bili smo domaćini velikim fudbalskim imenima kao što su Bajern iz Minhena i Atletiko iz Madrida i to je veoma značajno za sve nas. Grad Subotica od 2016. godine je duplirao izdvajanja iz budžeta kako za ceo sport tako i za ovaj klub – poručio je gradonačelnik Laban. - Trudili smo se da što više uložimo u spritsku infrastrukturu,  a to ne bi  mogli sami da nismo imali veliku pomoć Vlade Srbije i Pokrajinske vlade. Zahvaljujući tome danas imamo travnatu površinu kakavu ima još samo Zvezda na Marakani. Imamo atletsku stazu, reflektore, a u budućnosti i nove tribine za šta je projekat takođe gotov. Ušli smo u projekat Vlade Srbije među sedam stadiona koji će u budćnosti biti obnovljeni. To sve govori da će naše devojke imati uslove za rad na visokom, evropskom nivou, i da će tako stizati do sjajnih rezultata

Ulaganja u sport, kako kaže gradonačelnik, neće stati, jer je cilj da što više naših  najmlađih okrenemo sportu i zdravom životu.

ŽFK "Spartak" obeležava pola veka postojanja

U ime Fudbalskog saveza Srbije, čestitke fudbalerkama i upravi kluba, uputi je Bojan Pavićević, direktor sekcije za ženski fudbal.

- Pre godinu dana FSS je promenio kurs prema ženskom fudbalu i sada se drugačije tretira. To se vidi u potpuno drugim relacijama sa FSS, u šta se uverio i ŽFK Spartak,  i na svakom koraku  smo gledali da izađemo u susret kada je reč o investicijama u ovaj objekat. ŽFK Spartak je jedini klub koji jeispunio uslove UEFA da mora da ima u posedu ovakav objekat – naglasio je Pavićević.  – Mi podržavamo ženski fudbal, ali ovakvi sjajni rezultati, deset uzastopnih titula, toliko reprezentativki u svim nivoima ne smeju da  prođu nezapaženo i klub mora da ima vetar u leđa za dalji rad.

ŽFK "Spartak" obeležava pola veka postojanja

Za slavljenice, plave golubice, danas je posebno emotivan dan, jer su one, ipak, najzaslužnije što se u svetu ženskog fudbala o Spartaku govori sa velikim poštovanjem.

- Uspeli smo da ostvarimo cilj kluba a to je titual prvaka države. Pred nama su kvalifikacije za Ligu šampiona, fokusirane smo na to da se ponovo plasiramo među 32 najbolje ekipe i da ponovo dovedemo neku veliku ekipu u Suboticu – najavljuje dugoogdišnji kapiten Violeta Slović, inače jedina dobitnica "Zlatne kopačke" u našoj zemlji.

Podsetimo, nа iniciјаtivu Ivana Korponaića rаdnikа fabrike "Žеljеzničаr", firme kојa sе bаvila prоizvоdnjоm tеksilа i šivеnjеm оdеćе, 20. maja 1970. gоdinе оsnоvаn је žеnski fudbаlski klub "Žеljеzničаr" iz Subоticе. Sеdištе klubа se nalazilo nа Sоmbоrskоm putu, prеkо putа nајstаriјеg fudbalskog klubа u Srbiјi FK "Bаčkа 1901", na čijem stadionu su održavani i  prvi trеninzi. Igračice su bile mahom radnice konfekcije "Željezničar". Ubrzo se оsnivа još nеkоlikо žеnskih klubоvа nа tеritоriјi SFRЈ, te  je оrgаnizоvаnо i prvo fudbаlskо tаkmičеnjе zа žеnе. U prvој tаkmičаrskој sеzоni tadašnje SFRЈ, tokom 1974/75. gоdinе, ŽFK "Žеljеzničаru" је pripala čast da bude prvi nosilac šampionske titule. Nekoliko godina kasnije klub pristupa Spоrtskоm društvu željezničara "Јоvаn Mikić Spаrtаk", а u drugoj polovini sedamdesetih dolazi i dо prоmеnе imеnа koje i danas nosi – ŽFK Spartak.

Izvor: Subotica.com
Svečanost obeležavanja pola veka postojanja ŽFK "Spartak" Svečanost obeležavanja pola veka postojanja ŽFK "Spartak" Svečanost obeležavanja pola veka postojanja ŽFK "Spartak" Svečanost obeležavanja pola veka postojanja ŽFK "Spartak" Svečanost obeležavanja pola veka postojanja ŽFK "Spartak" Svečanost obeležavanja pola veka postojanja ŽFK "Spartak" Svečanost obeležavanja pola veka postojanja ŽFK "Spartak" Svečanost obeležavanja pola veka postojanja ŽFK "Spartak"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4013
Povezane teme

ženski fudbalski klub spartak

žfk spartak

bogdan laban

zoran arsić

ženski fudbal

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.