Komentara: 2
Pregleda: 4198

Zgrada u Petrinjskoj dobija novu fasadu, još jedan primer sloge stanara

01.09.2023. u 12:50h
Izvor: Subotica.com
Na inicijativu stanara, a uz podršku profesionalnog upravnika i Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, stara zgrada u Petrinjskoj 4a narednu zimu dočekaće kao energetski efikasan objekat.
Zgrada u Petrinjskoj dobija novu fasadu, još jedan primer sloge stanara

U ovoj stambenoj zgradi, građenoj šezdesetih godina prošlog veka, u toku su radovi na postavljanju fasade koja će doprineti uštedi toplotne energije zimi i onemogućiti preterano zagrevanje stanova u letnjem periodu.

Stanari su izrazili želju da se postavi stiropor i uradi fasada. Dvotrećinskom većinom odlučeno je da se krene u ovaj projekat, a nakon što je izrađena projektno-tehnička dokumentacija i dobijena građevinska dozvola, odabran je izvođač radova i u posao se krenulo pre nešto više od dve nedelje – objašnjava Mario Rudinski, profesionalni upravnik.

Zgrada u Petrinjskoj dobija novu fasadu, još jedan primer sloge stanara

Zgrada u Petrinjskoj dobija novu fasadu, još jedan primer sloge stanaraKako je vrednost investicije nešto više od 2 miliona dinara, vlasnici stambenih jedinica nisu bili u mogućnosti da odjednom izdvoje ova sredstva, pa im je nadležno javno preduzeće odobrilo pozajmicu sa rokom otplate od tri godine.

Na ovaj način rešavaju se mnogi problemi koji spadaju u investiciono održavanje stambenih zgrada, u praksi se najčešće radi o sanaciji i popravci krova, a nedavno smo imali i primer ugradnje lifta u staroj četvorospratnici. Kada se potrebe ukažu, mi se trudimo da reagujemo što pre – ističe Slobodanka Nikolić, šef Službe stanovanja u JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje – Za radove kojima se poboljšavaju uslovi korišćenja objekta odobravamo otplatu pozajmice na duži vremenski period, a uslov za finansiranje ovih radova je stepen naplate etažne nadoknade u prethodnom periodu od 80 odsto i obezbeđivanje učešća od strane stambene zajednice ( od 30 do 50 odsto u zavisnosti od vrednosti radova).

Zgrada u Petrinjskoj dobija novu fasadu, još jedan primer sloge stanara

Podsećamo, za realizaciju većih projekata koji spadaju u domen investicionog održavanja stambenih zgrada neophodno je da se usaglasi minimum dve trećine stanara.
 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 4198
Povezane teme

zgrade

javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje

profesionalni upravnik zgrade

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.