Komentara: 1
Pregleda: 6585

Živi svet u jezeru pati

01.08.2009. u 20:05h
Izvor: RTV Yueco
Živi svet u jezeru pati

Kupanje u jezeru Palić se i dalje ne preporučuje, jer voda sadrži bakterije fekalnog porekla. Prema poslednjim analizama Zavoda za javno zdravlje kvalitet jezerske vode u blizini Muškog štranda je poboljšan, dok je kod ženskog štranda i Vikenda naselja povećan broj bakterija fekalnog porekla.

Zbog ovakve situacije sa kvalitetom vode biljni i životinski svet u jezeru Palić pati, tvrde stručnjaci.Rešenje bi bilo sanacija jezera kao pre trideset godina.

Dugi niz godina kvalitet jezerske vode je ispod nivoa koji zahteva Uredba o klasifikaciji vode. Parametri koji odskaču su boja vode, providnost, količina azota i fosfora u jezeru, kao i visoke koncentracije amonijaka i sulfata koji su toksični za živi svet.

Količina mulja je visoka i bez ozbiljne sanacije nema oporavka jezera.Kupanje u jezeru Palić nije zabranjeno i građani koji se odluče da se okupaju u jezeru moraju da se pridržavaju pravila higijene. To podrazumeva tuširanje pre i posle ulaska u vodu, kratko zadržavanje, kao i zabranu ronjenja i gutanja vode, kažu u Zavodu za javno zdravlje.JP “Palić Ludaš”, je u okolini Muškog i ženskog štranda postavio table gde piše da se ne preporučuje kupanje u jezeru, jer je voda zagađena bakterijama fekalnog porekla.Izvor zagađenja je pre svega voda koja se sliva iz okolnih septičkih jama i otpadne vode.

Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja odobrilo je sedam miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije za izmuljavanje jezera Palić, a da bi tehničku dokumentaciju bila kompletirana potrebno je dodatnih 7,5 miliona dinara.

Situacija sa jezerom Palić je odraz ne brige nadležnih, ali i građana o jezeru.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 6585
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.