Komentara: 0
Pregleda: 1866

"Život bez droga"

27.02.2010. u 17:30h
Izvor: RTV Yueco
"Život bez droga"

U Osnovnoj školi “Sonja Marinković” sinoć je održana tribina na temu “Život bez droga” . Tribina je organizovana za učenike od 6. do 8. razreda i njihove roditelje. Gosti predavači bili su medicinski tehničar sa odeljenja psihijatrije subotičke Opšte bolnice, socijalni radnik i članovi organizacije koje se bave bolestima zavisnosti “Ekspekta ‘ i “ Kosana”.

Alarmantan podatak do kojeg je došlo Ministarstvo zdravlja da je čak 15, 1 odsto učenika prvih razreda srednje škole u Srbiji probalo neku od psihoaktivnih supstanci, upozorava da se sa prevencijom narkomanije mora početi već u osnovnoj školi. Iako osnovci nemaju jasna saznanja šta su to psihoaktivne supstance tj. droga, znaju za negativna dejstva ovih supstanci na organizam.

Primarna prevencija narkomanije, alkoholizma i drugih oblika zavisnosti ima najvažniju ulogu od svih oblika prevencije s obzirom na veoma male, skoro zanemarljive, rezultate lečenja ovih poremećaja. Kako se po nastavnom planu o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci govori nedovoljno, tribine na kojima će biti prisutni i roditelji jedan su od načina prevencije bolesti zavisnosti.

O fazama narkomanije, vrstama psihoaktivnih supstanci i njihovoj zloupotrebi govorili su medicinski tehničar sa odeljenja psihijatrije i socijalni radnik. Na trbini su o svom iskustvu i bolestima zavisnosti govorili i apstinenti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1866
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.