Komentara: 5
Pregleda: 2481
Foto

Život u Gerontološkom centru za vreme izolacije

24.06.2020. u 17:20h
Izvor: Subotica.com
Video pozivi sa članovima porodice i prijateljima, obeležavanje vaskršnjih praznika "na daljinu" pomoću kanapa, te kreativne aktivnosti poput slikarstva, vajarstva, izrade predmeta od slame i papira, te šivenje zaštitnih maski, činili su svakodnevicu stanara tri gerontološka doma u Subotici tokom perioda izolacije.
Život u Gerontološkom centru za vreme izolacije

Proglašenje epidemije novog korona virusa i uvođenje vanrednog stanja u našoj zemlji, članica gerontološkog kluba Ljubica Jančić shvatila je ozbiljno i prihvatila izolaciju kao nešto što je neophodno za očuvanje kako sopstvenog, tako i zdravlja svojih komšija.

Kako kaže, toga se pridržavala punih sedam nedelja, ne želeći ni da izađe u dvorište, a da bi prekratila vreme koje je sporo prolazilo, od prijateljice Verice dobila je materijal od stare posteljine i počela da šije zaštitne maske za mališane.

Život u Gerontološkom centru za vreme izolacije- Maske za odrasle možete da kupite, ali za decu ne, a ja mnogo volim decu i imam mnogo prijatelja koji imaju decu, čak tri bračna para, od kojih dvoje imaju po dvoje dece, a biće i treće, hvala Bogu, dok jedan par ima četvoro dece - priča Ljubica, koju svi od milošte zovu Baba. - Svi oni su došli za Vaskrs da me posete, ali im nisam dozvolila da dođu gore, nego da budu dole u dvorištu. Ja sam bila na prvom spratu, a oni su meni od dole vikali čestitku i ja sam njima pomoću kanapa spustila maske koje sam sašila da se prvo zaštite sa njima i onda sam im spustila uskršnje paketiće, a oni su meni čestitku, sve sa kanapom i tako smo obavili naš Vaskrs na daljinu.

Život u Gerontološkom centru za vreme izolacijeLjubica nije jedina članica kluba koja je u vreme izolacije stvarala nešto korisno i kreativno, zbog čega je Gerontološki centar Subotica odlučio da otvori konkurs pod nazivom "Izolacija = Inspiracija", koji je namenjen ne samo korisnicima ove ustanove, već svim penzionerima Subotice koji su tokom vanrednog stanja svoje vreme posvetili stvaralaštvu.

Podsetiću da izolacija u sva tri gerontološka doma još uvek traje i da su sve mere i dalje na snazi. Posete jesu dozvoljene, ali korisnici ne mogu da izlaze iz ustanove. Zbog toga otvaramo ovaj konkurs, jer želimo prvi da pokažemo javnosti u Srbiji kako su naši korisnici u vreme izolacije i teških uslova, udaljeni od rodbine i prijatelja, stvarali ozbiljna vajarska i likovna umetnička dela, predmete od papira i slame, a takođe ćemo prikazaćemo video zapise kako su se ljudi osećali, video pozive koje smo snimili i kako su komunicirali sa svojim najbližima. Opšte je poznato kroz istoriju da su najveća dela ljudskog uma nastajala u vrlo teškim vremenima i naši korisnici su bili, jesu i biće kreativni u ovim teškim uslovima - poručio je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra Subotica.

Život u Gerontološkom centru za vreme izolacijeKonkurs je otvoren do 8. jula, a dan kasnije proglasiće se najbolji radovi i pobednici konkursa koji će biti predstavljeni na letnjoj izložbi "Izolacija = Inspiracija", koja će oplemeniti renovirane prostorije gerontološkog kluba "Centar II".

ENERGETSKA SANACIJA KLUBA "BAJNAT"

Gerontološki centar Subotica obezbedio je putem konkursa nešto više 5,3 miliona dinara za projekat energetske sanacije gerontološkog kluba "Bajnat", koje će zajednički finansirati Ministarstva rudarstva i energetike u iznosu od 3,7 miliona i Grad Subotica u iznosu od 1,6 miliona dinara. - Rok za završetak ovih radova trebalo bi da bude oko šest meseci od današnjeg dana i za nas je ovo veoma znajačno, jer time završavamo energetsku sanaciju objekata koji su u našem vlasništvu - rekao je Ivanišević.

Izvor: Subotica.com
Najava organizacije letnje izložbe "Izolacija = Inspiracija" Najava organizacije letnje izložbe "Izolacija = Inspiracija" Najava organizacije letnje izložbe "Izolacija = Inspiracija" Najava organizacije letnje izložbe "Izolacija = Inspiracija" Najava organizacije letnje izložbe "Izolacija = Inspiracija" Najava organizacije letnje izložbe "Izolacija = Inspiracija" Najava organizacije letnje izložbe "Izolacija = Inspiracija" Najava organizacije letnje izložbe "Izolacija = Inspiracija"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2481
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

izložba

vanredno stanje

gerontološki klub centar 1

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.