Komentara: 0
Pregleda: 2796

Životinje daju na usvajanje

07.03.2011. u 15:02h
Izvor: Dnevnik Online
Životinje daju na usvajanje

Zološki vrt na Paliću se smatra jednom od najlepših vrtova u našoj zemlji, ali i u okruženju. Pored mnogobrojnih zanimljivih i retkih životinja, okolinu ustanove krasi retko bilje i drveće za koje je zadužen poseban tim za hortikulturu. Nalazi se u istoimenom naselju, šest kilometara udaljen od grada Subotice i pet kilometara od autoputa E-75 koji povezuje Budimšpeštu i Beograd.Prostire se na 20 hektara površine od kojih je 10 hektara namenjeno posetiocima u koji spada i jedan od najlepše uređenih vrtova u regionu, koji pleni svojim ambijentom i gde su volijere sa životinjama skladno uklopljene u parkovski ambijent.

Danas u ZOO vrtu živi oko 120 životinjskih vrsta i preko 730 životinja iz gotovo svih krajeva sveta. Tu su veliki mesojedi i biljojedi, primati, ptice i sitne egzotične životinje. Najpoznatiji su beli medvedi, žirafe, lavovi i lemuri, a da im je udoban život u vrtu dokazuju donošenjem na svet mladunaca. Parkovski deo vrta pleni svojim uređenjem. U vrtu živi 270 vrsta drveća i žbunja od kojih mnoge plemenite vrste poput ginka, kedra ili tise. Najimpozantnija je domaća vrsta drveta, hrast. U vrtu žive tri primerka stara preko 150 godina. Osim drveća tu je mnogobrojno cveće u lejama. Preko 85.000 sadnica svake godine se proizvede u plastenicima vrta i zasadi u volijere - rekla je pr Zološkog vrta Mirjana Alapović.

Savremena koncepcija vrta se ne ograničava na puko izlaganje životinja i zabavu posetilaca, već i na zaštitu vrsta i obrazovanje ljudi. U poslednjih nekoliko godina u okviru vrta radi i Prihvatilšte za divlje životinje.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Zavodom za zaštitu prirode. Radi tokom cele godine i prihvata pronađene ili zaplenjene divlje životinje.Životinjama se pruža smeštaj i nega i nakon oporavka se vraćaju usvoju prirodnu sredine. Ukoliko nisu sposobne za samostalan život, ostaju u ZOO vrtu. Na ovaj način je spaseno mnoštvo ptica grabljivica i sitnijih sisara. U toku je realizacija IPA projekta prekogranične saradnje sa Republikom Mađarskom pod nazivom „Animal Health“, gde su nam partneri Vadašpark Seged i Kiškunšag nacionalni park - ističe Mirjana Alapović.

Pre dve godine Zoološki vrt je proslavio svoj 60. rođendan i sada spada u savremene instituciju koja teži evropskim standardima. Ove godine u planu je početak velike rekonstrukcije objekata koji ne zadovoljavaju standard Pravilnika o držanju životinja, nabavku novih vrsta, te dodatne programe iz obrazovanja i kulture, a započet je i novi program usvajanja životinja u okviru koga sva fizička i pravna lica na godinu dana mogu da dobiju ktitorstvo nad izabranom životinjom, ako plate određenju sumu novca. Na tablama biće ispisana imena usvojitelja.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2796
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.