Komentara: 0
Pregleda: 1916

"Zlatni toranj" za "Magnetnu rezonancu"

22.07.2022. u 16:31h
„Zlatni toranj“ za najbolji film 29. Festivala evropskog filma na Paliću pripao je filmu „Magnetna rezonanca“ u režiji Kristijana Mungija,  dok je „Palićki toranj“ za najbolju režiju pripao ostvarenju „Pamfir“ Dimitrija Suholitkija-Sobčuka. Specijalno priznanje dodeljeno je filmu „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuja.
"Zlatni toranj" za "Magnetnu rezonancu"

Žiri u čijem sastavu su bili producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori, glumica Katarina Radivojević, Lorna Ti producentkinja, selektorka i kustoskinja selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi, odgledao je deset filmova u takmičarskoj selekciji.

- Film “Magnetna rezonanca” je veoma složen i potresan prikaz pukotina u društvu izazvanih kapitalizmom i migracijama, prikaz prošlosti koja se uvek vraća da nas proganja i razdvaja umesto da nas spaja i veže. Ubedljivi likovi žive u svetu u kome su zarobljeni u situacijama koje nisu u stanju da promene. Film odlikuje sigurna režija, angažovanje na višestrukim pravcima političkog i ličnog, a sve zajedno na način koji samo majstor filma može elegantno da izvede  - navodi se u obrazloženju.

Po mišljenju žirija “Pamfir” je maestralna koreografska priča o ocu i sinu, uključujući magične životinjske maske koje teraju zle duhove zime na epskim lokacijama, transformišući na sirov način uticaje savremenih migracija radne snage na porodicu.

Žiri je dodelio specijalno priznanje filmu „Nežno" Ane Nemeš i Lasla Čuja, „zbog režije sa iskazanim velikim talentom i osećajnošću, kao i za kreiranje nežnih i dirljivih trenutaka, u svetu koji zahteva savršenstvo uz nemoguće žrtve".

"Zlatni toranj" za "Magnetnu rezonancu"

Po mišljenju međunarodnog žirija kritike najbolji film u selekciji „Paralele i sudari“ ove godine bio je „Vizija leptira" Maksima Nakonečnija.

U sastavu žirija kritike bili su Natalija Serebriakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke, i Martin Milinković iz Hrvatske i odluku o najboljem filmu doneli su jednoglasno.

 - Film se nagrađuje za iskazanu sposobnost da se filmskim sredstvima aktuelna dešavanja u Ukrajini prenesu na moderan i savremen način. Uz to najviši nivo kinematografskog stvaralaštva mladog reditelja koji obećava, daje nadu da evropska kinematografija ima veoma svetlu budućnost – smatra žiri.

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljuje se filmu „Budale" Tomaša Vasilevskog, za „realističan potret naslikan najfinijom filmskom estetikom".

Žiri 29. Festivala evropskog filma Palić nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju „Rimini" Ulriha Zajdla, a posebno priznanje filmu „Pamfir“. 

Postavljeno pre 2 godine i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1916
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.