Komentara: 3
Pregleda: 3571
Foto

Žombor Roža dobitnik priznanja "dr Ferenc Bodrogvari"

23.06.2020. u 12:46h
Izvor: Subotica.com
Svečana dodela priznanja "dr Ferenc Bodrogvari" održana je sinoć u Velikoj većnici Gradske kuće, a za istaknuto delo i zapažena ostvarenja ove godine je nagrađen Žombor Roža, inovator intelektualnih veština.
Žombor Roža dobitnik priznanja "dr Ferenc Bodrogvari"

Iako po struci građevinski inženjer, to našeg sugrađanina Žombora Rožu nije sprečilo da se oproba i sada već godinama bavi pedagoškim radom i razvojem intelektualnih veština kod učenika. Najpre je počeo od šaha, vodeći sekciju u okviru škole u kojoj predaje, da bi potom pokrenuo i dva festivala "Šahtiviti" i "Fančestik" humanitarnog karaktera, koji svake godine okupe veliki broj dece.

- Šah je izuzetno dobra strateška igra koja, ako se koristi u edukativne svrhe, može da doprinese razvoju oko 60 intelektualnih veština i to je naučno dokazano i u praksi potvrđeno - objasnio je Roža. - Deca se u školi prvenstveno susreću sa teorijskim znanjem, a vrlo malo dobijaju saznanja o tome kako da razmišljaju kvalitetno, da razvijaju svoju memoriju, strateške poteze i organizaciju, a sve to mogu da nauče kroz šah.

Žombor Roža dobitnik priznanja "dr Ferenc Bodrogvari"Poslednjih godina, Roža se okrenuo i programiranju, oblasti u kojoj je prepoznao veliki potencijal za razvoj intelektualnih veština kod mališana, a u septembru prošle godine pokrenuo je i međunarodnu školu "Logiscool". Kroz njegove šahovske sekcije i školske programe do sada je prošlo više od 200 dece uzrasta od 4 do 19 godina, od kojih su mnogi nagrađeni kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima, čime je ove godine zaslužio da ponese priznanje "dr Ferenc Bodrogvari".

- Ova nagrada je za mene veoma značajna. Ovo je jedno veliko priznanje za mene i drago mi je da su primetili sav trud i rad koji već godinama ulažem u radu sa decom - rekao je Roža.

Priznanje je uručio Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada, koji je istakao da se značaj ove nagrade ogleda u tome što se dodeljuje mladim talentovanim sugrađanima koji su, odmah nakon završetka srednje škole ili fakulteta, svojim delima doprineli razvoju kulturnog života grada ili dali doprinos na ovom polju u zemlji i inostranstvu, kakav je bio i sam dr Ferenc Bodrogvari.

- I ove godine imamo upravo takvog, talentovanog mladog čoveka, Žombora Rožu, koji je zaista jako mnogo doprineo u oblasti šaha. On je prepoznao da je šah takva vrsta sporta koja razvija i unapređuje logičko razmišljanje kod dece, a njegove metode su ugrađene u nastavni program nekoliko škola u Srbiji - rekao je Bunford.

Žombor Roža dobitnik priznanja "dr Ferenc Bodrogvari"Priznanje koje nosi ime velikog filozofa, pisca i profesora, dodeljuje se svake godine 22. juna, na dan rođenja dr Ferenca Bodrogvarija, istaknutim mladim stvaraocima u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti. Ova nagrada prvobitno je nosila ime "Šaman", čiji je Bodrogvari bio prvi dobitnik, a nedugo nakon njegove prerane smrti, pokrenuta je inicijativa da se priznanje za stvaralaštvo nazove po njemu.

Izvor: Subotica.com
Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3571
Povezane teme

ferenc bodrogvari

nagrada dr ferenc bodrogvari

priznanja dr ferenc bodrogvari

tivadar bunford

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.