Komentara: 0
Pregleda: 410

Zoo-vrt Palić - prirodno stanište brojnih zaštićenih vrsta

24.07.2024. u 09:36h
Izvor: Subotica.com
Svi posetioci Zoo-vrta na Paliću uglavnom se u jednom slažu - šetnja kroz njega podseća na šetnju kroz bajkovite predele prašume, a čovek u ovom egzotičnom ambijentu ima priliku da se psihički odmori i "isključi". Svemu ovome u znatnoj meri doprinosi i činjenica da Zoo-vrt "Palić" upravo to i jeste - prirodno stanište brojnih zaštićenih vrsta, koje nisu deo njegove zbirke.
Zoo-vrt Palić - prirodno stanište brojnih zaštićenih vrsta

Topao letnji dan i prirodne lepote prostora zoo-vrta upotpunjuje cvrkut ptica, koje se oglašavaju sa gotovo svakog žbuna. One su se ovde nastanile po svojoj volji, a ima ih oko četrdeset. 

- Budući da se naš zoo-vrt nalazi na zaštićenom području, to znači da njega naseljavaju brojne vrste divljih životinja različitih vrsta - ptice, gmizavci, sisari, vodozemci, insekti. Mi smo prebrojali oko 40 vrsta ptica, kao i dvadesetak vrsta sisara. U planu je da se uradi više naučno-istraživačkih radova u saradnji sa Biološkim fakultetom, koja će tačno da pokažu koje to sve vrste ovde žive - kaže Marko Lazić, veterinar Zoo-vrta "Palić". 

Zoo-vrt Palić - prirodno stanište brojnih zaštićenih vrsta

Neke od ovih vrste stigle su u zoo-vrt kroz program prihvatilišta, ali su nakon oporavka u istom, odlučile da se trajno nastane u prirodi. 

 - Primer za to su rode, koje su nakon rehabilitacije odlučile da ostanu tu da žive. Sem roda, to su i brojne vrste prica pevačica, koje su se samo pridružile jatima koja su već stanovala tu. Koliko je samo prihvatilište značajno za očuvanje zaštićenih vrsta pokazuje i primer evropskih barskih kornjača, od kojih je oko 150 jedinki stiglo kod nas od otvaranja prihvatilišta. Napravili smo im tu prirodnu močvaru, gde nakon oporavka, ukoliko im je potreban, mogu da žive i imaju mogućnost prirodnog razmnožavanja. Povezivanjem vodenih površina, preko Tapšinog kanala do Palićkog jezera, ove kornjače imaju mogućnost da se vrate u prirodno stanište ukoliko žele - objašnjava Lazić. 

Zoo-vrt Palić - prirodno stanište brojnih zaštićenih vrstaIako nisu deo zbirke, budući da su svoj dom pronašle baš u krugu zoo-vrta, posetioci ih mogu tokom čitavog dana videti da se slobodno kreću, uglavnom u blizini tabli, na kojima su označene neke od ovih vrsta. 

 - Vrste kao što su rode, bela i siva čaplja, vodomari, gnjurci, zebe, vrapci, senice, crvendaći, kosovi, sojke, mnoge druge pevačice najaktivnije su u ranim jutarnjim satima, kada posetioci mogu uživati i posmatrati ih na ostvru - prostoru oko najveće vodene površine u zoo-vrtu. Druge vrse, odnosno sisare, recimo ježeve, slepe miševe, mogu videti u večernjim časovima, kada su oni najaktivniji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 časova i 43 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 410
Povezane teme

ZOO vrt Palić

zoo-vrt

zoološki vrt palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.