Komentara: 0
Pregleda: 8180

Zoo-vrt slavi 60. rođendan

22.02.2009. u 09:18h
Izvor: Građanski list
<p>Zoolo&scaron;ki vrt na Paliću će tokom cele ove godine nizom manifestacija obeležiti 60-godi&scaron;njicu osnivanja, a povodom toga biće otvoren i avijarijum. Takođe će biti priređena i foto-monografija, pa je Zoolo&scaron;ki vrt uputio poziv Subotičanima odnosno svim posetiocima da na adresu uprave po&scaron;alju fotografije nastale u proteklih &scaron;est decenija. Najzanimljivije će se naći u foto-monografiji i na propratnoj izložbi koja se priprema povodom 60-godi&scaron;njice.</p>
Zoo-vrt slavi 60. rođendan

Ideja o osnivanju Zoološkog vrta nastala je posle Drugog svetskog rata s ciljem nove afirmacije Palića kao letovališta i izletišta. Kapije zoo-vrta, koji je u početku bio organizovan po ugledu na kraljevske menažerije sa životinjama u kavezu, prvi put su otvorene 5. aprila 1949. godine, a prvi direktor bio je upravo inicijator osnivanja Konstantin Medaković. Prvi stanovnici bili su beloglavi sup i medved, a od egzotičnih životinja majmun javanac.

- Prvi par belih medveda stigao je 1963. godine iz bečkog zoološkog vrta u zamenu za 80 parova golubova koji su odneti u Austriju povodom međunarodne izložbe. Medvedi su u Jugoslaviju poslati vozom, koji je nestao i tri dana se o njemu ništa nije znalo. Vagon je, srećom, pronađen na stanici u Ljutovu, gde su medvedi bez hrane i vode mirno dočekali spas - ispričala nam je Mirjana Alapović, koordinatorka promotivnih aktivnosti u Zoološkom vrtu na Paliću.

Danas Zoološki vrt ima preko 70 vrsta životinja i deset puta više stanovnika. Nadaleko je poznat po svom parkovskom uređenju, koje krasi 270 vrsta drveća i 10.000 sadnica sezonskog cveća. Osim zoologije i botanike, velika pažnja posvećuje se obrazovanju i zaštiti prirode u okviru prihvatilišta za divlje životinje.

- Svake godine na ovom mestu se obaraju rekordi kad je o broju posetilaca reč, a on se lane kretao oko 160.000. Zoološki vrt na Paliću oduvek je privlačio pažnju Subotičana, ali je sve atraktivniji i za goste iz zemlje i regiona - rekla je Mirjana Alapović.

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 8180
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.