Komentara: 0
Pregleda: 3571

Zoološki vrt pod vodom

21.01.2011. u 13:00h
Izvor: RTV Yueco
Zoološki vrt pod vodom

Zbog velike količine padavina protekla dva meseca kao i zbog nerešene infrastrukture na Paliću, Zoološki vrt je pod vodom. Iako u Zoološkom vrtu kažu da su navikli na podzemne vode, sada su nadošle mnogo ranije nego inače, što predstavlja problem kako životinjama i radnicima koji brinu o njima, tako i biljkama koje su zbog kontantne izloženosti vodi u izimiranju.

Radnici zoološkog vrta se trude da, sve životinje koje su u opasnosti zbog podzemnih voda, premeste na nego sigurno mesto. U prostoru gde su do sada bile crkavice, prebačeni su labudovi jer je taj deo poplavljen, što ovim životinjama i odgovara. Zbog nakvašene zemlje, tačnije blata izmešteni su i konji sa prostora na kom inače borave.

Kada je reč o biljakama, drveće u parku snosi najveće posledice. Višegodišnji visoki nivo podzemnih voda utiče na umiranje pojedinih vrsta drveća. Koren ne može da diše a drvo ne naliva list. Ova pojava je najočiglednija kod kestenja koje iz godine u godinu ima sitnije lišće i polako odumire. Drugi problem pretstavlja raskvašeno tlo i nemogućnost drveta da korenom drži svoju težinu pa i najmanji vetar može drvo da obori.

U vrtu će na kritičnim područjima biti zasađeno desetak stabala koja dobro podnose vlažno stanište, pre svega žalosne vrbe, uz pomoć kojih će se pokušati stabilizovati problem podzemnih voda na manjim površinama i tako sačuvati stabla u parku, starija od 40 godina.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3571
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.