Komentara: 53
Pregleda: 9525
Foto

Gradi se "Hrvatska kuća" u Preradovićevoj ulici

14.12.2019. u 15:14h
Izvor: Subotica.com
Hrvatska vlada dodelila je Hrvatskom nacionalnom savetu (HNV) 90.000 evra za izgradnju "Hrvatske kuće" u Subotici i kadrovsko osnaživanje institucije koja zastupa prava i interese Hrvata u Srbiji .
Gradi se "Hrvatska kuća" u Preradovićevoj ulici

Uoči proslave 17 godina od osnivanja prvog saveta Hrvatskog nacionalnog saveta (Hrvatskog nacionalnog vijeća), sedište HNV u Preradovićevoj posetio je sinoć Zvonko Milas, sekretar Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske. On je tom prilikom razgovarao sa predsednicom HNV Jasnom  Vojnić i saradnicima o problemima i potrebama Hrvata u Srbiji, kao i daljim planovima vezanim za podršku matice u raznim oblastima.

Gradi se "Hrvatska kuća" u Preradovićevoj ulici

Vojnić i Milas su zatim potpisali Ugovor u kojem se Zagreb obavezuje da će finansijski pomoći kadrovsko osnaživanje HNV i izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, odmah pored zgrade sadašnjeg HNV.

- Ovo je veliki dan za Hrvatski nacionalni savet s obzirom da je Hrvatska pokazala da zaista razume potrebe Hrvata u Srbiji - rekla je Jasna Vojnić - Prilikom posete premijeru Hrvatske početkom 2019. godine naglasili smo da hrvatska zajednica u Srbiji ima velike planove, ideje i potencijal, ali da nam je neophodno kadrovsko osnaživanje i institucionalno ulaganje, ukoliko hrvatska zajednica želi da opstane na ovom prostoru. Neophodno nam je i širenje mesnih kancelarija kako bismo bolje povezali sa Hrvatima u Srbiji.

Gradi se "Hrvatska kuća" u Preradovićevoj ulici

Po rečima Milasa ovo je važan strateški projekat koji pokazuje da Zagreb brine o Hrvatima na ovom prostoru i da im je stalo da ovdašnji Hrvati očuvaju pre svega jezik, kulturu i veru, a sve u cilju očuvanja identiteta nacije.

- Ovo je nastavak dobre priče koja je prošle godine počela kupovinom zemljišta  na kojem će se izgraditi "Hrvatska kuća" koja će biti ključna institucija Hrvata u Srbiji, u kojoj će pored HNV biti i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i redakcija novina "Hrvatska riječ". Želja nam je bila da sve njih stavimo pod jedan krov, da ovo postane njihovo sedište u cilju što kvalitetnijeg komuniciranja i funkcionisanja - rekao je Milas -  Što se tiče kadrovskog osnaživanja cilj je da podignemo kvalitet rada i poboljšamo komunikaciju između hrvatske zajednice i institucije HNV.

Gradi se "Hrvatska kuća" u Preradovićevoj ulici

Tomislav Žigmanov, predsednik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata zahvalio se Milasu na značajnoj podršci koju hrvatska zajednica dobija od Vlade Hrvatske.

- Mi smo zajednica koja je svoj status počela izgrađivati pre dvadesetak godina, još uvek imamo velike izazove i kada je u pitanju prostor u kojem radimo, kada je u pitanju broj ljudi koji je profesionalno anagažovan na artikuliranju interesa. Ovakva podrška rešava te probleme. Hrvatska ovim gestom daje političku podršku i poruku da stoji uz hrvatsku zajednicu u Srbiji i pomaže nam u nastojanju da budemo ravnopravni član srpskog društva - rekao je Žigmanov

Gradi se "Hrvatska kuća" u Preradovićevoj ulici

Izgradnja "Hrvatske kuće", u koju će Zagreb uložiti 90.000 evra, trebalo bi da počne na proleće naredne godine.

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje Ugovora sa Centralnom državnom kancelarijom za Hrvate izvan Republike Hrvatske Potpisivanje Ugovora sa Centralnom državnom kancelarijom za Hrvate izvan Republike Hrvatske Potpisivanje Ugovora sa Centralnom državnom kancelarijom za Hrvate izvan Republike Hrvatske Potpisivanje Ugovora sa Centralnom državnom kancelarijom za Hrvate izvan Republike Hrvatske Potpisivanje Ugovora sa Centralnom državnom kancelarijom za Hrvate izvan Republike Hrvatske Potpisivanje Ugovora sa Centralnom državnom kancelarijom za Hrvate izvan Republike Hrvatske Potpisivanje Ugovora sa Centralnom državnom kancelarijom za Hrvate izvan Republike Hrvatske Potpisivanje Ugovora sa Centralnom državnom kancelarijom za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 53
Pregleda: 9525

Povezane vesti

Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

jasna vojnić

hrvatska kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.