Komentara: 2
Pregleda: 1439

Grupna vožnja biciklom povodom nedelje mobilnosti i obilazak šumskog područja oko Treseta

23.09.2021. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Povodom nedelje mobilnosti, Građanska inicijativa „Priroda i društvo“ i udruženje „Ekoslavija“ u subotu, 25. septembra, organizuju grupnu biciklističku vožnju, a predviđen je i obilazak šumskog područja na kojem se trenutno odvija seča stabala.
Grupna vožnja biciklom povodom nedelje mobilnosti i obilazak šumskog područja oko Treseta
Foto: Freepik.com

Okupljanje je u Dudovoj šumi (jezerce) od 14 časova, a trasa kretanja je: Dudova šuma – Ferenca Sepa – Kosovska – Jovana Mikića – Segedinski put – Veliki Radanovac (ulicama Venac Bratstva jedinstva i Peščarinom) – ulaz u šumu kod čarde Antuš– biciklom i pešice do Tresetišta. Kod ulaza u šumu, na obližnjem ranču organizator je obezbedio osveženje.

- Povodom nedelje mobilnosti, promovišemo bicikl kao održivo prevozno sredstvo saobraćanja u okviru naše akcije „Biciklom do čistijeg vazduha“ - poručuju organizatori. - Nedelja mobilnosti je prilika da više nego inače koristimo naše dvotočkaše i time doprinesemo podizanju svesti građana na važnost upotrebe bicikla u saobraćanju kroz naš grad, koji može da ima efekat i na poboljšanje kvaliteta vazduha u našem gradu.

Grupna vožnja biciklom povodom nedelje mobilnosti i obilazak šumskog područja oko TresetaKako dalje zaključuju organizatori, sa kvalitetom vazduha u našem gradu usko je povezano i stanje zelenila i šume oko Subotice, pa su pozvali učesnike da se ova prilika iskoristi i pogleda stanje šume na ovom potezu, s obzirom na kako kažu učestale prekomerne seče drveća.

- Iako nas nadležni uveravaju da su u pitanju redovne seče koje imaju za cilj obnavljanje šume, više je nego očigledno da te „redovne seče“ nisu praćene dovoljnim obimom sadnje i pošumljavanja. Naša zajednička biciklistička vožnja je prilika da se na licu mesta uverimo u stanje na terenu i da, ukoliko bude potrebno, nakon toga izvršimo dodatan pritisak na nadležne organe da se obim sadnje novih mladica poveća kako bismo sačuvali pluća našeg grada - objašnjavaju organizatori.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1439
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.