Komentara: 38
Pregleda: 12213

Odbornici jednoglasni, Subotica dobija tri nova spomenika

28.05.2020. u 10:00h > 15:39
Na današnjoj 28. sednici Skupštine grada, jednoglasno je odlučeno da spomenike u našem gradu dobiju kralj Petar Prvi Karađorđević, biskup Ivan Antunović i bivši gradonačelnik Karolj Biro, ličnosti čija su imena velikim slovima ispisana u istoriji Srba, Bunjevaca, Hrvata i Mađara.
Odbornici jednoglasni, Subotica dobija tri nova spomenika

Po rečima Jasmine Stevanović, sekretarke Sektretarijata za društvene delatnosti, podizanje spomenika je slika i prilika multietničnosti i multikulturalnosti kojom se naš grad diči.

- Ovo je prilika da na delu vidimo multinacionalnost koja odlikuje ovaj grad. Na predlog gradonačelnika Bogdana Labana sa velikim ponosom možemo da kažemo da će Subotičani ubuduće pored Sokolskog doma moći da gledaju spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću  koji je bio jedan od najomiljenijih vladara. Takođe spomenike će dobiti i Karolj Biro i biskup Ivan Antunović i to je zaista prava poruka zajedništva koju želimo da pošaljemo – poručila je Stevanović.

Odbornici jednoglasni, Subotica dobija tri nova spomenika

Donošenje odluka o podizanju spomenika velikanima je po mišljenju Mirka Bajića, predsednika Saveza bačkih Bunjevaca, jedna od najboljih odluka ovog skupštinskog saziva.

- Bunjevci su u vreme kralja Petra u Kraljevini Srbiji bili prihvaćeni i proznati kao autohton južnoslovenski narod i tako učestvovali na Velikoj narodnoj skupštini i dali svopj doprinos prisajedinjenju ovih krajeva Kraljevini Srbiji. Očekujemo da se takvi odnos utemelje i danas i da Bunjevci budu prihvaćeni kako dolikuje – smatra Bajić. – Da nije bilo gradonačelnika Biro Karolja ne bi bilo Subotice kakva je danas i kojom se ponosimo. Ne bi bili ni u ovoj Gradskoj kući. Veoma pozdravljamo donošenje odluke o podizanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, koji je utemeljivač bunjevačkog identiteta na ovim prostorima, ali svog katoličkog sveta.

Odbornici jednoglasni, Subotica dobija tri nova spomenika

Podizanje spomenika podržao je i opozicioni Pokret građanske Subotice, jer su u Subotici spomenici često rušeni da bi se uništila istorija.

- Pozitivno je bilo vraćanje spomenika Svetom trojstvu, a nestali su spomenici carici Sisi u parku pored Železničke stanice, kao i spomenik Stepskom sokolu, koji je stajao ispred današnje Biblioteke, koji nikada nije vraćen na staro mesto – podseća Miroslav Milojević iz Pokreta za građansku Suboticu, poručujući da su spomenici svedočanstvo jednog doba  nikako ne treba da se ruše.

Odbornici jednoglasni, Subotica dobija tri nova spomenikaUz postavljanje spomenika, odbornici su doneli odluku o dodeli priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“, koja je ove godine pripala Roža Žomboru, inovatoru intelektualnih veština, a na dnevnom redu su se, između ostalih, našle i odluke o konsolidovanom završnom računu za 2019. godinu, kao i ugovor o javno-privatnom partnerstvu za osvetljenje grada LED tehnologijom.

Iza nas je po mnogima neočekivano produktivno skupštinsko zasedanje, koje je ovog puta proteklo bez teških reči i žestokih rasprava. Kako je na kraju najavio predsednik Skupštine, Tivadar Bunford, ovo je bilo poslednje okupljanje u ovom sazivu, s obzirom da su izbori zakazani za nešto više od tri nedelje. Uzimajući to u obzir građani će u tom (predizbornom) periodu biti "uskraćeni" za izborne kampanje u svečanom gradskom domu.

28. sednica Skupstine Subotice 28. sednica Skupstine Subotice 28. sednica Skupstine Subotice 28. sednica Skupstine Subotice 28. sednica Skupstine Subotice 28. sednica Skupstine Subotice 28. sednica Skupstine Subotice 28. sednica Skupstine Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 12213

Povezane vesti

Povezane teme

mirko bajić

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

jasmina stevanović

miroslav milojević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.