Komentara: 0
Pregleda: 1127
Foto

Otvoren 31. festival pozorišta za decu

23.09.2024. u 09:16h
Izvor: Subotica.com
Otvoren 31. festival pozorišta za decu

Svečanom ceremonijom u Dečejem pozorištu sinoć je otvoren 31. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica. Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 27. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici.

U glavnom programu je na repertoaru 13 predstava ansambala iz Češke, Estonije, Francuske, Mađarske, Nemačke, Španije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i predstave domaćih pozorišta iz Niša i Subotice.

Ulaz na kompletan program festivala je besplatan.

Otvoren 31. festival pozorišta za decu

Prilikom otvaranja, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast kulture, Milanka Kostić, pozdravila prisutne i istakla značaj održaanja ove kulturn manifestacije.

- Dete koje odgajamo negujući kulturne raznolikosti, učeći ga bogatim životnim sadržajima, podstičući ga na interakciju sa vršnjacima, postaće čovek na kog će društvo biti ponosno. Festivalska čarolija je potrebna svakom od nas, kako bismo se smejali, radovali, ponekad i plakali; suočavali se sa strahovima, učili, rasli - poručila je MIlanka Kostić. -  Grad Subotica podržava manifestacije poput ove, i čini da zajedno sa najmlađima živimo dane sreće, letimo na krilima mašte, sanjamo više.

Otvoren 31. festival pozorišta za decu

Nakon uvodnog obraćanja dodeljena je festivalska nagrada “Oton Tomanić”, priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, profesorki dr Evi Tomaševskoj.

Nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dodeljene su Luki Kecmanu u kategoriji domaćih stvaralaca i Jaroslavu Antonjuku iz Poljske u kategoriji inostranih stvaralaca.

Na ceremoniji otvaranja predstavljen je festivalski žiri, čije odluke će biti saopštene na ceremoniji dodele nagrada i zatvaranja festivala u petak, 27. septembra – glumica i rediteljka Morana Dolenc, ovogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ” - Luka Kecman, i laureatkinja nagrade “Oton Tomanić” - Eva Tomaševska.

Otvoren 31. festival pozorišta za decu

Takmičarski program festivala otvoren biće otvoren tokom prepodneva u pozorištu Deže Kostolanji predstavom “Virtualno lutkarstvo: Kopači zlata” Lutkarskog pozorišta „Cvikau“ iz Nemačke. Druga takmičarska predstava “Kuti” estonskog pozorišta “Triktrek” odigrana je nakon ceremonije otvaranja festivala na improvizovanoj sceni ispred Narodnog pozorišta Subotica.

Kompletan program drugog dana Dečjeg festivala pogledajte  ovde.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Subotica.

Izvor: Subotica.com
Ceremonija otvaranja 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 dana i 22 časova
Komentara: 0
Pregleda: 1127

Povezana vest

Povezane teme

dečje pozorište

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.