Komentara: 0
Pregleda: 2013

Otvorena izložba baroknog slikara Sensera

19.06.2020. u 16:36h
Izvor: TV Subotica
U Gradskom muzeju otvorena je međunarodna izložba restauriranih dela baroknog slikara Paula Antonija Sensera (Paulus Antonius Senser), na kojoj su prikazana neka od njegovih kapitalnih dela koja je stvarao po uzoru na tehniku poznatih bečkih majstora iz tog doba.
Otvorena izložba baroknog slikara Sensera

Trpezariju Pečujskog seminara, davne 1751. godine, obogatiće slika Paula Antonija Sensera. Nju osječko-pečujski majstor, inspirisan scenom iz Novog zaveta, po narudžbini oslikava dočaravajući prikaz čudotvornog umnožavanja hleba. Nakon dva veka, delo biva urolano i odloženo na tavan biskupskog arhiva, gde ostaje narednih sedamdeset godina.

Saradnjom Gradskog muzeja i Pečujske biskupije ono u novembru stiže u naš grad, gde je temeljno restaurirano. Jedna od zanimljivosti ovog prikaza biblijske scene je i to što se na njoj može pronaći autoportret Sensera, što je vrlo nespecifično za njega, budući da se gotovo nikada nije ni potpisivao na svojim slikama.

- I po veličini je važna, i po broju likova koji su prikazani. Veoma je kvalitetno naslikana i ona predstavlja veoma širok vidokrug njegovog stvaralaštva. Zna se da je on to naslikao i sedamdeset godina je bila na tavanu i nije se mogla pogledati, a zahvaljujući ovoj izložbi, ona se ponovo vratila u život - kaže dr Žužana Pap Korhec, restauratorska savetnica Gradskog muzeja Subotica.

Otvorena izložba baroknog slikara Sensera

Pored novootkrivene slike, na izložbi koja je prvobitno bila planirana za april, našlo se još četrnaest drugih ostvarenja ovog autora pozajmljenih iz delova Bačke, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Rad na pripremi izložbe i restauraciji, poslužio je kao dobra osnova za dalja istraživanja stvaralaštva Sensera i bolje razumevanje kulturnog nasleđa srednjeevropskog slikarstva 18. veka.

- Mnogo dela, oko četrdesetak, pripisuju se njemu i ona se nalaze u četiri države, odakle smo ih i mi pozajmili. Nismo pozajmili sve njegove slike koje se mogu transportovati, odnosno koje nisu ugrađene u oltare, već koje mogu da se pomeraju i zahvaljujući ovoj izložbi, njegova dela koja su bila u veoma lošem i oronulom stanju, sada su restaurirana i ceo taj opus se može bolje videti i upoznati - dodaje dr Pap Korhec.

Senserova ostvarenja, krasiće zidove Gradskog muzeja sve do početka septembra, nakon čega će biti prikazana i u Pečuju, dok će restaurirano delo „Čudotvorno umnožavanje hlebova“, posle više decenija biti vraćeno na originalno mesto.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2013

Povezana vest

Povezane teme

gradski muzej

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.