Komentara: 4
Pregleda: 3146

Pokušaji ilegalnih prelazaka granice intenzivirani tokom letnjih meseci

11.07.2019. u 16:14h
Izvor: Subotica.com
Na našim najfrekventnijim prelazima ka Evropskoj uniji, carinici se gotovo svakodnevno susreću sa migrantima koji na ilegalan način pokušavaju da pređu državnu granicu, a od početka godine, zaključno sa 8. julom, otkriveno je više od 850 takvih slučajeva.
Pokušaji ilegalnih prelazaka granice intenzivirani tokom letnjih meseci

Kako je saopšteno iz Uprave carina, najviše pokušaja migranata da se ilegalno domognu neke od zemalja Evropske unije zabeleženo je na graničnom prelazu Horgoš, koji su se intenzivirali u poslednjih nekoliko nedelja.

Najpre je 27. juna u tri kamiona pronađeno njih devet. Tada je snimak sa skenera pokazao po tri ljudske siluete u tri kamiona, dva srpska i jednom makedonskom. Prvi je sa Kosova i Metohije ka Nemačkoj transportovao pvc stolariju, u drugom su se nalazile čelične trake namenjene slovačkom tržištu, dok je treći prevozio tovar lubenica iz Albanije ka Češkoj.

Dan kasnije, carinici su otkrili još dvojicu migranata u tovaru makedonskog kamiona, koji je transportovao negazirane sokove namenjene holandskom tržištu.

Pokušaji ilegalnih prelazaka granice intenzivirani tokom letnjih meseci

Tri pokušaja su sprečena i 2. jula, a u svakom su učestvovala po trojica aktera. Migranti su otkriveni kako u dva srpska kamiona natovarena tepisima i ambalažom za mađarsko i slovačko tržište, tako i u šleperu koji se iz Makedonije uputio ka Poljskoj sa tovarom auto-navlaka za sedišta.

Da ne biraju tovar u kojem će pokušati da se sakriju, svedoči i slučaj trojice migranata pronađenih 3. jula u tovaru semenki suncokreta, koji je iz Srbije upućen ka Francuskoj. Dan kasnije u jednom srpskom kamionu, punom aluminijumskog otpada za nemačko tržište, otkrivena su još trojica migranata.

Pokušaji ilegalnih prelazaka granice intenzivirani tokom letnjih meseci

Nije retkost ni da krijumčari ljudi na različite načine pokušavaju da prevare carinike i sakriju migrante, koji u želji da se domognu neke od zemalja Evropske unije, pristaju i na manje bezbedne varijante poput skrivanja između čeličnih cevi, u kutijama, šupljinama auto guma, pa čak i hladnjačama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 3146

Povezana vest

Povezane teme

granični prelaz horgoš

migranti

ilegalni prelasci

uprava carina

ilegalan prelazak granice

carina

carinici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.