Komentara: 3
Pregleda: 11732

Radnici i vlasnici zemlje i dalje mogu da pređu mađarsku granicu, ali do 30 km od državne granice

15.07.2020. u 11:52h
Izvor: Subotica.com  / RTV Pannon
Sa važećim putnim dokumentima i potvrdom poslodavca ili vlasničkim listom za zemljište, granični prelazi između Srbije i Mađarske biće i dalje prohodni i bez obaveze 14-dnevnog karantina. Obavezujuća će biti kontrola telesne temperature, i ukoliko je povišena biće odbijen ulaz na teritoriju našeg severnog suseda, uz izuzetak da mađarski državljani mogu u karantin.
Radnici i vlasnici zemlje i dalje  mogu da pređu mađarsku granicu, ali do 30 km od državne granice

Kao što je raniej najavljeno, od danas je stupila na snagu mera R. Mađarske po kojoj se ograničava putnički saobraćaj za one koji dolaze iz Srbije.

Mađarska vlada je u nedelju saopštila da je kategorisala države na osnovu trenutne epoidemiološke situacije u istima, i na osnovu toga odlučila koje države, odnosno iz kojih se država može nesmetano (bez karantina) ulaziti u Mađarsku, zatim iz kojih se mora u obavezni karantin, kao i one države za koje je Mađarska zatvorila granice.

Po ovoj kategorizaciji Srbija je smeštena u "žutoj" grupi, što u praksi znači da se iz Srbije može u Mađarsku, ali mora se u 14-dnevni karantin, koji će do 1. avgusta biti o trošku države. Ove mere ne vrede za teretni saobraćaj i za putnike koji su u tranzitu za neku drugu državu (imaju mesto prebivališta u drugoj državi). Granični prelazi za tranzit mogući su jedino preko Horgoša 1 (Reske, autoput) i Kelebije (Tompa).

Ako mađarski državljanin iz Srbije ulazi u Mađarsku na granici će biti podvrgnut zdravstvenom pregledu i bez obzira na to da li je kod te osobe virus potvrđen - karantin (14 dana) je obavezan, dok se sa negativnim testom na korona virus ukida mera karantina.

Putnici koji nisu državljani R. Mađarske takođe će biti smešteni u državni karantin u trajanju od 14 dana ako se tokom granične kontrole ne pojavi sumnja na zarazu, međutim ukolko se prilikom zdrvstvene kontrole utvrdi da postoji sumnja, toj osobi neće biti dozvoljen ulazak u R. Mađarsku.

BEZ KARANTINA DO 30KM ZA RADNIKE I POLJOPRIVREDNIKE

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) odmah po najavi ovih mera saopštio je da građani sa važećim putnim dokumentima i potvrdom poslodavca ili vlasničkim listom za zemljište moći će da uđu u Mađarsku bez obaveze za karantin, ali najdalje 30 kilometara od državne granice, a teritoriju našeg severnog suseda moraju da napuste u roku od 24 časa.

Izvor: Subotica.com / RTV Pannon
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 11732

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.