Komentara: 59
Pregleda: 5745

Reakcija Treće Srbije na saopštenje PMN

21.08.2013. u 17:22h
Reakciju Treće Srbije povodom poziva Pokreta mađarske nade da se pod hitno uvede civilna straža (saopštenje u povezanoj vesti) prenosimo u celosti.
Reakcija Treće Srbije na saopštenje PMN

Događaji od proteklog vikenda sve Subotičane zatekli su i šokirali. Pre nego što bilo šta kažemo, želimo žrtvama ovih zverskih napada brz i uspešan oporavak i pozivamo nadležne da im omoguće sve potrebne uslove za vraćanje u svoje normalne životne okvire i dobro zdravlje.

Činjenica je da je bezbednosna situacija značajno narušena, ne samo u Subotici, već i u Novom Sadu, povodom čega su u tom gradu reagovali naši kadrovi u gradskoj vlasti otvorenim pismom ministru policije.

Istina je i da Suboticu pritiskaju mnoge socijalne tenzije koje prete da dodatno ugroze bezbednost, ali se u ovom trenutku ne sme podleći zahtevima ekstremističkih krugova koji su kroz istoriju koristili ovakve situacije da sebe predstave kao nekog ko uvodi red i spašava građane od kriminala, čije razmere preuveličavaju i stvaraju atmosferu u kojoj strah diktira ishitrene i nepromišljene poteze.
Dužni smo da se snažno usprotivimo podrivanju autoriteta Republike Srbije i njenih institucija sistema, koje sprovodi „Pokret mađarske nade“ koji je pre nekoliko dana ponovio svoj zahteva za uvođenjem nekakvih „civilnih straža“, za koje tvrde da bi bile „višenacionalne“ i u skladu sa praksom zapadnih evropskih zemalja.

Jednako smo gnevni i ogorčeni kao i svi Subotičani u ovom trenutku, ali ne smemo sebi dozvoliti da damo poverenje i podršku ideji koja dolazi iz ideološke kuhinje ekstremističke organizacije koja ima apsolutnu podršku „Jobik“-a, neofašističke stranke iz Mađarske!

Pokret mađarske nade prećutkuje da je ta tzv. praksa zapadnih evropskih zemalja da osnivaju „civilne straže“ u stvari praksa koju u Mađarskoj uvodi „Jobik“ čiji pripadnici i oni bliski njima počinju da uspostavljaju paravojne formacije, što ilustruju i najveći incidenti u kojima su pripadnici „Jobika“ imali velikog udela na proleće 2011. godine. Paravojna organizacija "Za bolju budućnost" bliska „Jobiku“, koja je svoje ime izvukla iz slogana Hitlerove nacističke omladine, ušla je u selo Đenđešpata početkom marta i uspostavila patrole prateći Rome i sprečavajući ih da uđu u prodavnice. Zlostavljanje je doživelo vrhunac 10. marta kada je oko 1.000 u crno obučenih neofašista marširalo kroz selo, od kojih su neki bili naoružani agresivnim psima, bičevima i lancima.

Da li su to te „višenacionalne“ straže koje pokušava da nam nametne Pokret mađarske nade? Krajnje je vreme da se javnost upozna sa pravom prirodom ove organizacije opasnih namera, od koje se 2012. godine ogradio i Savez vojvođanskih Mađara, čiji je predsednik Ištvan Pastor naveo da članovi ovog pokreta imaju „ekstremističke ideje“ i takođe je uskratio svoju podršku civilnim stražama. Što je verovatno i motivisalo odbornika ovog pokreta Lasla Đulu da polije vodom predsednicu Skupštine Subotice iz redova SVM-a.

Čestitamo subotičkoj Policijskoj upravi na efikasnom reagovanju i rasvetljavanju ovih brutalnih napada i izražavamo svoju solidarnost sa problemima sa kojima se čuvari reda i zakona u našem gradu i državi suočavaju svaki dan.

Pitanja nedovoljnog broja policajaca, zaostalosti tehnike i nedovoljnog budžeta bi trebali da budu najpreči zadatak sadašnjeg i svih budućih ministara unutrašnjih poslova, kako ova država ne bi poklekla pred zahtevima ekstremista koje podržavaju oni koji se diretkno zalažu za razbijanje Srbije.
Činjenica da su napadači bili maloletni Romi nas podseća istovremeno da republičke, pokrajinske i gradske insitucije ne posvećuju dovoljno pažnje ovoj etničkoj grupi, čije mlade pripadnike sistem i svi njegovi činioci moraju „otimati“ sa ulice, raskrinkavati kriminalne grupe koje ih ekspolatišu, primenjivati na njih metode socijalnog rada i podržavati one najbolje među njima kako bi se cela zajednica uspešno integrisala u društvo, a ne odlazila u zbegove pred batinaškim grupama koje bi volele i Mađarsku i Srbiju da pretvore u Italiju i Nemačku 20-ih i 30-ih godina dvadesetog veka.
Zakon je jasan, jedini policajac u Srbiji je Ministarstvo unutrašnjih poslova i tako mora i da ostane! Svako ko pokuša da regrutuje građane u bilo kakve ilegalne formacije mora biti zaustavljen u samom povoju te opasne ideje.

Pokretu mađarske nade i njihovim prekograničnim prijateljima poručujemo da uspostave dodir sa realnošću i napuste ekstremne oblike delovanja, koje pokušavaju da sprovedu sa margine političkih dešavanja. Neka prepuste legitimne interese mađarske nacionalne manjine njenim predstavnicima koji su u stanju da osvoje više od jednog procenta na lokalnim izborima, a bezbednost svih građana institucijama države u kojoj žive.

Gradski odbor Treće Srbije u Subotici

// Kraj saopštenja

Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 59
Pregleda: 5745

Povezana vest

Povezane teme

pokret mađarske nade

treća srbija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.