Komentara: 0
Pregleda: 1661

Udruženje „Jedna uz drugu“ predstavilo Vodič za pacijente

07.09.2024. u 13:21h
Izvor: Subotica.com
Kada saznaju za dijagnozu karcinoma u pacijentima se izmešaju šok, strah, tuga, bes, neizvesnost... Kako bi im pomogli u tim prvim danima, Udruženje „Jedna uz drugu“, koje okuplja žene koje se bore i koje su se izborile sa karcinom dojke, napravilo je Vodič za pacijente, putokaz koji treba da informiše o tokovima lečenja i oporavka.
Udruženje „Jedna uz drugu“ predstavilo Vodič za pacijente

Vodič za pacijente napravljen je u saradnji sa dr Teodorom Bagi, specijistom interne medicine, subspecijalistom onkologije na Odeljenju onkologije Opšte bolnice u Subotici.

- Naše udruženje ima oko 130 aktivnih članova, nažalost, sve nas je više jer je broj pacijenata u velikom porastu. Nažalost, članstva nam ne manjka. Ali zato smo tu da tu borbu učinimo lakšom, da podupiremo žene jer smo i same osetile koliko je ta podrška potrebna - ističe Milica Pećerić, predsednica Udruženja „Jedna uz drugu“. – Zato je tu i Vodič za pacijente, koji daje odgovor na prvo pitanje koje pacijent postavi kad dobije dijagnozu a to je „šta sad“. Tu su i druge aktivnosti poput psiholoških radionica, podrška ženama koje se bore sa posledicama bolesti, edukacije mladih... Svaka borba je teška, neisvesna i teška, ali morate staviti osmeh na lice, ići dan po dan, dati sve od sebe da radost života bude jača od bolesti.

Udruženje „Jedna uz drugu“ predstavilo Vodič za pacijentePo rečima Gabrijele Agošton, fizioterapeutske vežbe i druge aktivnosti nisu prestajale ni u avgustu.

- Planiramo psihosocijalne grupne radionice koje će govoriti kako sa porodicom prihvatiti dijagnozu, kako kontaktirati, koga čuvati i o drugim pitanjima. Učestvovaćemo 1. oktobra na svečanoj akademiji „Milica“, koje godinama stavlja akcenat na preventivu svih pacijenata. Mi smo stavili akcenat na preventivu omladine, imali smo tri radionice sa srednjoškolcima, koji su se odazvali u velikom broju – dodaje Agošton. – Biće i Festival mentalnog zdravlja, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, kao i velika šetnja u oktobru „Tanjinom stazom“, u spomen na Tanju Antić. Fondacija „Trag“ nas je prepoznala i bićemo deo njihove svečane akademije.

Udruženje „Jedna uz drugu“ predstavilo Vodič za pacijenteVodič za pacijente je samo jedan od vida saradnje sa Odeljenjem onkologije, koje je od samog početka velika podrška članicama udruženja. Želeći da im se zahvale na nesebičnom zalaganju, što su srcem i dušom uz njih, što na svojim leđima nose sudbinu svih obolelih od maligne bolesti, predložile su Odeljenje onkologije za nagradu „Pro urbe“.

- Hvala svim pacijentima, udruženju i svima koji misle da mi ovu nagradu zaslužujemo. Nagrada je zaista posebna, ali nama je toliko draga jer su nas predložili naši pacijenti. Ona nam predstavlja vetar u leđa da budemo još bolji, požrtvovaniji, da imamo bolje uslove za rad za koje ćemo se zajedno boriti, i da nas uspeh u lečenju bude veći – zahvalila se u ime Odeljenja onkologije načelnica dr Dragica Štrbac Čizmarević.

Udruženje „Jedna uz drugu“ predstavilo Vodič za pacijente

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 17 časova i 15 sekundi
Komentara: 0
Pregleda: 1661

Povezana vest

Povezane teme

pro urbe

priznanje pro urbe

onkologija

udruženje jedna uz drugu

dragica štrbac čizmarević

milica pećerić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.