Komentara: 0
Pregleda: 527

Uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” Anici Dobroj, Fedonu Papamihaelu i Ademiru Kenoviću svečano otvoren 31. Festival evropskog filma Palić

21.07.2024. u 07:23h
Izvor: Subotica.com
Uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” Anici Dobroj, Fedonu Papamihaelu i Ademiru Kenoviću svečano otvoren 31. Festival evropskog filma Palić
Foto: Damir Vujković

Ovogodišnje, 31. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano je otvoreno na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu 20. jula. Na otvaranju su se prisutnima obratili Milanka Kostić, člana Gradskog veća Subotice zadužena za oblast obrazovanja i kulture, Miomir Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu kulture, i Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine.

- Od svog nastanka pa do danas, Palićki festival okuplja najznačajnije predstavnike srpskog i evropskog filma. Ono što je još važnije, značajno mesto posvećeno je mladim i talentovanim stvaraocima, kako bi se istakli i prikazali nam budućnost filma. Reputacija festivala prevazilazi sve granice, i mesto je okupljanja Subotičana svakog leta, a iz godine u godinu okuplja i brojne turiste koji u ovom periodu godine uživaju u filmu, prirodnim lepotama Palića i znamenitostima grada Subotice, te ističu i veličaju lepotu ovih predela zemlje - istakla je Milanka Kostić u svom uvodnom obraćanju.

Uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” Anici Dobroj, Fedonu Papamihaelu i Ademiru Kenoviću svečano otvoren 31. Festival evropskog filma PalićDržavni sekretar Miomir Đorđević, na otvaranju festivala pozdravio je goste Festivala evropskog filma Palić  u svoje i u ime ministra i ministarstva koje predstavlja.

- Večeras i u danima pred nama, Palić, gde se prepliće lepota prirode i kulture, biće ne samo regionalna već i evropska prestonica filma. Ne samo što je ova manifestacija filma na Paliću nosilac prestižne nagrade EFFE za jedan od najuzbudljivijih umetničkih festivala u Evropi, već i zbog činjenice da afirmiše kulturu našeg podneblja i privrženost naše zemlje razvoju filmske umetnosti, i podiže ugled Srbije u međunarodnim okvirima, Ministarstvo kulture kontinuirano godinama unazad pruža podršku festivalu. Tome u prilog govori činjenica da je Ministarstvo kulture samo u periodu 2021. do 2024. opredilo 52 miliona dinara Festivalu evropskog filma Palić - istakao je sekretar Đorđević.

Uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” Anici Dobroj, Fedonu Papamihaelu i Ademiru Kenoviću svečano otvoren 31. Festival evropskog filma Palić

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković poručila je da je reč o manifestaciji koja predstavlja praznik filmske umetnosti i koja je decenijama unazad među najvažnijim kulturnim događajima u Srbiji i regionu.

- Festival evropskog filma Palić je mesto na kome se susreću  savremena evropska kinematografija i tradicija autorskog i umetničkog filma i iz godine u godinu dobija na kvalitetu i ugledu i iznova dokazuje zašto je jedan od zvanično najuzbudljivijih umetničkih festivala u Evropi - rekla je predsednica Pokrajinske vlade. - Zahvaljujući palićkom festivalu, njegovim vrednim organizatorima i podršci države na svim nivoima, tradicija filma na severu Srbije ne samo da je živa, već se ona duže od tri decenije stalno oplemenjuje.

RAZGOVOR SA ANICOM DOBROM - Pridružite se sjajnom druženju i razgovoru sa Anicom Dobrom, ovogodišnjom dobitnicom nagrade Aleksandar Lifka koju FEF Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Razgovor će biti održan večeras (nedelja) u 17 časova na Velikoj terasi na Paliću a vodiće ga Ivan Aranđelović.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, uručio je Regionalnu Lifku reditelju Ademiru Kenoviću.

- Velika mi je čast i lično zadovoljstvo da imam priliku da uručim nagradu svom prijatelju i kolegi, nekom ko je definisao kinematografiju ne samo bivše Jugoslavije, nego nastavlja to da radi i u onome što sada nazivamo regionom. Ono što je zajedničko u njegovom rediteljskom i producentskom radu je toplota i ljubav prema životu koju ume da prenese ne samo publici, nego i svima oko sebe. Zato sam jako srećan što imamo priliku i da mi podelimo deo našeg tradicionalnog gostoprimstva sa gospodinom Ademirom Kenovićem - poručioje Mogorović.

Uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” Anici Dobroj, Fedonu Papamihaelu i Ademiru Kenoviću svečano otvoren 31. Festival evropskog filma Palić

Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, uručio je nagradu “Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca našoj proslavljenoj glumici Anici Dobroj.

- Od samog početka, nagrade su sastavni deo njene glumačke karijere: od Zlatne arene do Sterijine nagrade, od Carice Teodore do nagrade Zoran Radmilović i Zlatne kamere, najpriznatije nemačke nagrade. Od Pule, Monpeljea, Višija, Minhena, do Palića. Nagrada “Aleksandar Lifka” koju večeras dodeljujemo Anici Dobroj svrstava je u red onih koji su ostavili dubok trag u našoj kinematografiji. Priključuje se Mileni Dravić, Bati Živojinoviću, Miri Banjac, Ljubiši Samardžiću, Evi Ras, Aleksandru Berčeku, Miri Karanović, Mikiju Manojloviću, Slavku Štimcu, Mileni Zupančić, Radetu Šerbedžiji. Anica Dobra u životu, i Anica odlična na filmu - istakao je Zelenović.

Na nagradi se zahvalila i Anica Dobra.

Uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” Anici Dobroj, Fedonu Papamihaelu i Ademiru Kenoviću svečano otvoren 31. Festival evropskog filma Palić

- Razmišljajući o tome kako je došlo do toga da ja večeras uopšte stojim na ovom mestu, i delim sa vama ove važne trenutke za mene, pomislila sam da to ipak nije samo zbog filmova koje i ja i vi volimo. Mislim da je i zbog onoga što se dešava pre, onoga što stoji ispred, a i svega onoga što stoji iza jednog filma. A to su te neke nevidljive, tanane, jako fine niti, koje mi glumci mislima prenosimo do vas. A vi ih, na svu sreću, prepoznajete - zaključila je Anica Dobra.

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma “Sva lica dobrote” reditelja Jorgosa Lantimosa.  Ovaj film je triptih koji prati čoveka bez mnogo izbora, koji pokušava da preuzme kontrolu nad svojim životom; policajca koji je uznemiren što je njegova žena koja se, nakon što je nestala, vratila kao potpuno drugačija osoba; i ženu odlučnu da pronađe nekog posebnog sa neobičnim veštinama. U glavnim ulogama su Ema Stoun, Vilem Dafo, Džesi Plemons, Margaret Kvoli, i Hong Čau.

Pogledajte najavu dešavanja drugog festivalskog dana (21. jul)

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 časova i 2 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 527

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.