Komentara: 12
Pregleda: 3960

Virus groznice Zapadnog Nila prisutan, za sada nema obolelih

07.08.2020. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Iako je u trećoj nedelji jula u Subotici i na Paliću potvrđeno prisustvo komaraca koji nose uzročnike virusa groznice Zapadnog Nila, za sada nema registovanih slučaja obolelih, kaže dr Nebojša Bohucki, epidemolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, dodajući da nema mesta panici, jer čak 80 odsto inficiranih ne razvije nikakvu kliničku sliku.
Virus groznice Zapadnog Nila prisutan, za sada nema obolelih

U sklopu entomološkog nadzora, koji se u kontinuitetu sprovodi od 2012. godine, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda je i ove godine postavio klopke za komarce širom Srbije, zahvaljujući kojima su u Subotici na četiri, a na Paliću na dve lokacije otkriveni komarci koji nose uzročnike virusa groznice Zapadnog Nila. Iako je virus aktuelan i ovog leta, za sada nema registrovanih slučaja obolelih, kaže epidemiolog dr Nebojša Bohucki, dodajući da to ne znači da nema inficiranih.

- Oko 80 odsto zaraženih najčešće nema gotovo nikakvu kliničku sliku, što znači da osobu ubode komarac, virus je prisutan nekoliko dana u krvi, imuni sistem pobedi virus i osoba ni ne zna da je bila inficirana. Međutim, kod preostalih 20 odsto slučajeva može da se javi blaga klinička slika, koju prati glavobolja, čudna ospa, povišena temperatura nekoliko dana i eventualno bolovi u zglobovima, ali to je sve i nema nikakvih dugoročnih posledica po zdravlje, što je jako važno. Samo izrazito mali broj slučajeva razvije tešku kliničku sliku u vidu meningitisa, što je zapaljenje moždanog omotača koje zahteva hospitalizaciju - objašnjava dr Bohucki, dodajući da su teškoj kliničkoj slici najčešće izložene osobe starije od 50 godina i hronični bolesnici.

Virus groznice Zapadnog Nila prisutan, za sada nema obolelih

NOVO UNIŠTAVANJE KOMARACA OD PONEDELJKA - Po treći put ove letnje sezone obaviće se uništavanje komaraca na teritoriji grada i prigradskih naselja. Od ponedeljka će biti obuhvaćen jedan deo naselja u Subotici, ali i turistički deo Palića.

Groznica Zapadnog Nila je vektorsko oboljenje, u čijem prenošenju učestvuju gotovo svi poznati komarci nakon što posisaju krv zaražene ptice, koje su glavni rezervoar ovog virusa. Trenutno ne postoji lek protiv ove bolesti, kao ni zaštita u vidu vakcine, te je najbolji način zaštite preventiva, savetuje epidemiolog.

- Najvažnija preventivna mera je svakako plansko suzbijanje komaraca, a kao pojedinci se možemo zaštititi tako što ćemo pre boravka u prirodi naneti repelente na kožu, nositi odeću dugačkih rukava i nogavica, dok se u zatvorenom prostoru možemo zaštititi postavljanjem mreža na prozore i vrata, te korišćenjem raznih sprejeva ili ulja koja se stave u utičnicu - dodaje dr Bohucki.

Tokom prošle godine, u Subotici je samo jedna osoba hospitalizovana sa teškom kliničkom slikom groznice Zapadnog Nila, ali se uspešno oporavila.

Virus groznice Zapadnog Nila prisutan, za sada nema obolelih

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 3960

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

virus zapadnog nila

dr nebojša bohucki

groznica zapadnog nila

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.