Komentara: 12
Pregleda: 3101

Vitezovi vina se okupili na Hajdukovu

27.03.2022. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Na Hajdukovu je 23. marta održana sednica Parlamenta Reda vitezova vina "Arena Zabatkiensis", prvog vinskog viteškog reda osnovanog u našoj zemlji. Dogodilo se to pre dve decenije, upravo na Hajdukovu, pa je okupljanje bila dobra prilika da se vitezovi vina podsete ovog jubileja.
Vitezovi vina se okupili na Hajdukovu

Sednica je bila izborna, pa su za novi mandatni period izabrani članovi Senata i Kuratorijuma. Tokom naredne četiri godine u Senatu će, pored Velikog majstora, Dragutina Miljkovića, biti Toni Bedalov, Nandor Biro, Imi Čejović, Petar Čuvardić, Stevan Dubajić, dr Tereza Horvat Skenderović, Lajoš Mojzeš, Novica Mulin i Ferenc Šinka, dok će članovi Kuratorijuma biti Đuro Gavrić, Geza Kendereši i Dragan Stanković.

Okupljanje vitezova iskorišćeno je i da se proglase rezultati Međunarodne smotre kevidinke, koja je ove godine organizovana dvanaesti put. U konkurenciji je bilo petnaest vina proizvođača iz naše zemlje, kao i deset kevidinki vinara iz Mađarske. Prema oceni žirija, Veliku zlatnu medalju kao najbolje vino dobila je kevidinka porodične vinarije Galantai iz Šoltvadkerta  u Mađarskoj. Od domaćih vina najbolju je ocenu dobila kevidinka Akoša Balinta  iz Horgoša i ono će narednih godinu dana biti barjak-vino Reda vitezova vina "Arena Zabatkiensis".

- Naša smotra je sve do ove godine bila jedintvena manifestacija u svetu i predstavljala je svojevrsno svetsko prvenstvo kevidinke – podsetio je Dragutin Miljković i obavestio da će se ove godine ocenjivanje kevidinke organizovati i u Segedinu i da će na toj smotri učestvovati i najbolja vina naših proizvođača.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 3101

Povezana vest

Povezane teme

vitezovi vina

dragutin miljković

arena zabatkiensis

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.