Komentara: 6
Pregleda: 2795

Za pola godine ostvarena trećina planiranog budžeta

30.07.2020. u 17:55h
Izvor: Subotica.com
Kao što je bilo za očekivati, pandemija virusa kovid 19, ostaviće posledice i na privredu i ekonomiju. Vanredno stanje, tokom možda i najproduktivnijeg kvartala u godini, ostavilo je prazninu i u gradskom budžetu koji je u periodu od januara do juna raspolagao sredstvima u visini od 3,2 milijarde dinara, što iznosi 36,12 odsto planiranog godišnjeg obima.
Za pola godine ostvarena trećina planiranog budžeta

Izvorni i ustupljeni prihodi budžeta ostvareni su u visini 1,93 milijarde dinara što je 34,15 odsto od planiranog godišnjeg obima, a u odnosu na isti period prethodne godine ostvareno je 118,9 miliona dinara manje sredstava. Nizak je procenat ostvarenja prihoda od transfera, realizovano je svega 24.37 odsto delom zbog situacije izazvane pandemijom, a delom iz razloga što se sredstva iz budžeta drugih nivoa vlasti povlače na osnovu računovodstvenog dokumenta, odnosno posle sprovedenih postupaka javnih nabavki, čije sprovođenje zahteva određene vremenske periode, i izvršenih radova koji dobavljači fakturišu.

- Planirane javne nabavke se, obično, sprovode u prvom kvartalu budžetske godine, a početak realizacije poslova je, uglavnom u maju mesecu i posle toga, pod uslovom da nije bilo žalbi u postupcima sprovođenja javnih nabavki, koji, ukoliko se dese, produžavaju rokove za okončavanje postupka – objašnjava se u Izveštaju o ostvarenju budžeta Grada Subotice za period januar – jun 2020. godine, koji je usvojilo Gradsko veće. - Za izvršavanje obaveza pojedinih projekata, koji se delom finansiraju iz donacija ili iz budžeta Republike ili Pokrajine, plaćanje je izvršeno iz izvora-sredstva budžeta, iako je planom predviđeno da će se kao izvor za plaćanje koristiti sredstva donacije i/ili transfera. Sredstva, koja budu pristigla za iste namene, evidentiraće se kao refundacija isplaćenih troškova iz sredstava budžeta. U ovakvim slučajevima se javlja probijanje plana u prihodima iz budžeta, pošto je Grad morao da predfinansira projekat.

Za pola godine ostvarena trećina planiranog budžetaPo onome što se može videti u izveštaju, od poreza na dohodak i dobit slilo se nešto preko milijardu dinara, što je 39,09 odsto od planirane sume, od poreza na imovinu oko 560 miliona dinara, što je blizu 38 odsto planiranog. Od poreza na dobra i usluge, u šta spadaju i brojne takse, u gradsku kasu je došlo 56,7 miliona dinara, što je svega 19,4 odsto od planiranog iznosa, a što je direktna posledica činjenica da su brojni privredni subjekti bili zatvoreni.

U toku prvih šest meseci 2020. godine Gradsko veće je donelo jedno rešenje za korišćenje sredstava stalne budžetske rezerve u iznosu od 6 miliona dinara, i to za vreme vanrednog stanja za dezinfekciju javnih površina u cilju sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja kovid virusa.

U skladu sa situacijom u budžetu, odustalo se od projekata kao što su izgradnja saobraćajnica sa veritkalnom i horizontalnom signalizacijom, vrednog 33 miliona dinara. Taj novac je usmeren  na ublažavanjr specifičnih okolnosti smanjenih prihoda javnokomunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica, nastalih uvođenjem vanrednog stanja na teritoriji RS. Tako se 14 miliona dinara obezbedilo za JKP „Subotičke pijace“ Subotica i JKP “Dimničar“. Umesto izgradnje objekata za skupljanje SPŽP u vrednosti od 5 miliona, a za isti iznos se povećavaju planirana sredstva za eksproprijaciju zemljišta u zaštitnom pojasu Palićkog i Ludaškog jezera. Odustalo se i od projekta sanacije uličnih fasada tri zgrade koje okružuju Narodno pozorište.

Za pola godine ostvarena trećina planiranog budžeta

Sa druge strane, i pored svih poteškoća, radovi na rekonstrukciji Gradskog trga privode se kraju i za nekoliko dana ćemo imati novi i moderniji prostorni ambijent u srcu grada. Takođe, sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Grada Subotice, od ukupno 1,1 milion dinara predviđena je obnova rodne kuća poznatog kompozitora Jovana Pačua, međutim realizacija tog projekta još uvek nije počela. Radovi na izgradnji akva parka i velnes centra na Paliću i izgradnji, adaptaciji i rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta teku i nijednog trenutka nisu dovedeni u pitanje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2795

Povezana vest

Povezane teme

budžet

budžet grada subotice

budžet lokalne samouprave

gradski budžet

predlog budžeta

budžetska sredstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.