Komentara: 51
Pregleda: 29210

Zasedao Krizni štab, donete nove restriktivnije mere u borbi protiv epidemije korona virusa

23.06.2020. u 13:24h > 16:01
Izvor: Subotica.com
Tokom prepodneva zasedao je nacionalni Krizni štab, na kojem je, između ostalog, razmatrana aktuelna epidemiološka situacija u Srbiji, kao i mere koje bi trebalo uskladiti sa trenutnim stanjem. Jedan od zaključaka je da će nošenje maski biti obavezno u zatvorenom prostoru i javnom prevozu.
Zasedao Krizni štab, donete nove restriktivnije mere u borbi protiv epidemije korona virusa

Na sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti covid-19 doneta je odluka da će maske biti obavezne u javnom prevozu, dok je preporuka da se nose u zatvorenom prostoru, kao što su pošte, banke, javne ustanove kao i prodavnice i tržni centri.  Na otvorenom se preporučuje držanje socijalne distance od najmanje metar i po, dok u zatvorenom prostoru ostaju na snazi sva ograničenja koja su važila do sada.

- Od danas je obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu i putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva - saopštio je Krizni štab Vlade Srbije. - Maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci, već građani mogu da koriste i pamučne maske za višekratnu upotrebu.

Zasedao Krizni štab, donete nove restriktivnije mere u borbi protiv epidemije korona virusa

Sednica Kriznog štaba u Vladi Srbije

Takođe, odlučeno je da Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" ulazi u kovid sistem.

Po informacijama od pre nedelju dana koje smo dobili u Zavodu za javno zdravlje Subotica, u našem gradu je od početka epidemije zaraze virusom covid-19 registrovano ukupno 72 slučaja. Ušli smo u drugu nedelju kako se na specijalizovanom sajtu Kancelarije za IT i eUpravu ne saopštavaju informacije o broju novozaraženih na dnevnom nivou, zbog čega Subotičani, kao ni drugi građani naše zemlje, nisu u mogućnosti da se informišu o broju novoobolelih u svom gradu. Zatražili smo najsvežiju informaciju od Gradskog štaba za vanredne situacije, a istu ćemo objaviti kada budemo dobili odgovor.

Po zvaničnoj evidenciji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u našoj zemlji je do jučerašnjeg dana zabeleženo 12.990 slučaja zaraze virusom covid-19, od tog broja 731 slučaj je "aktivan", a 262 se zvanično vodi kao preminuli od posledica zaraze novim korona virusom.

Zasedao Krizni štab, donete nove restriktivnije mere u borbi protiv epidemije korona virusaZaključno sa jučerašnjim danom, u Srbiji je testirano nešto više od 345 hiljada građana, u poslednja 24 časa 5.438, od čega je 93 bilo pozitivno.

Epidemiolog Srđa Janković, gostujući jutros na RTS-u, naveo je da je potencijalno zabrinjavajuća situacija što se broj zaraženih na dnevnom nivou približava broju sto.

- To ne znači da imamo ubrzano širenje zaraze u populaciji kakvo smo imali, niti mislim da možemo doći opet u onu fazu kakva je bila inicijalno, ali to što se održava broj novoobolelih iz dana u dan pokazuje da je virus i dalje tu i da bi trebalo malo stegnuti obruč oko virusa i malo rigoroznije suzbijati epidemiju da ne bi došlo do razbuktavanja - objasnio je Janković. - Silazna putanja epidemije je bila evidentna, ali očigledno potencijal virusa da se prenosi sa osobe na osobu čak i ovim letnjim mesecima kada on jeste za nijansu oslabljen još postoji i to što su mere zamenjene preporukama u suštini znači da je akcenat stavljen na našu kolektivnu i individualnu svest.

Zasedao Krizni štab, donete nove restriktivnije mere u borbi protiv epidemije korona virusa

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 51
Pregleda: 29210

Povezane vesti

Povezane teme

krizni štab

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.