Komentara: 29
Pregleda: 24244
Uživo
Foto

Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova

02.06.2024. u 06:30h > 23:38
Izvor: Subotica.com
Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova

Danas se u Srbiji održavaju izbori na lokalnom nivou. Na teritoriji Grada Subotice (sa prigradskim zajednicama) ima 125.457 građana sa pravom glasa. Na krajnjem severu Srbije građani koji imaju pravo glasa bili su prilici da izaberu jednu od pet izbornih lista.

Portal Subotica.com pratiće izborni dan sa presecima izlaznosti, a tokom izborne noći (posle 20 časova) obaveštavaće građane o preliminarnim rezultatima iz izbornih štabova u lokalu i one najzvaničnije iz Gradske izborne komisije.

Budite sa nama tokom izbornog dana i izborne noći.

IZBORNI DAN UŽIVO

23:38 - Izveštaj sa konferencije za medije koalicije "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković" pogledajte u zasebnoj vesti.

22:47 - Izveštaj sa konferencije za medije liste "Dr Balint Pastor - Savez vojvođanskih Mađara" pogledajte u zasebnoj vesti.

22:21 - Izveštaj sa konferencije za medije liste "Aleksandar Vučić - Subotica sutra" na kojoj su proglasili pobedu, pogledajte u zasebnoj vesti.

22:10 - Prema rezultatima koje je saopštila Srpska napredna stranka, lista Aleksandar Vučić - Subotica sutra odnela je pobedu sa 51,28%, sledi Savez vojvođanskih Mađara sa 27,30%, koalicija Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković 15,29% i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini 4,32% glasova. 


21:11 -  Iz Centrale SNS-a prvi su se obratili javnosti nešto posle 21 čas. Po njihovim informacijama njihove liste su pobedile u svim izbornim mestima osim u četiri grada - Bačka Topola, Tutinu, Kanjiži i Senti.

20:42 - Izlaznost u Subotici na današnjim izborima iznosi oko 42 odsto, po podacima Gradske izborne komisije. Pre četiri godine izlaznost je bila 45,3 odsto.

20:03 - Naše ekipe su raspoređene u nekoliko štabova učesnika izbora i očekujemo prve preliminarne rezultate kao i reakcije na iste. Budite sa nam uz izbornu noć, saznajte prvi, iz prve ruke.

20:02 - S obzirom da je završena izborna tišina, prenosimo vam neke od poruka koje nisu mogle biti emitovane tokom dana, a neki od kandidata za gradsku skupštinu i gradske funkcije su iskazali prilikom jutrošnjeg glasanja.

Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova- U svakom slučaju važno je što su građani Srbije, AP Vojvodine i Subotice prepoznali da je glasanje danas zapravo glasanje za sutra i zato mi je drago što mogu da je ova lista i ovaj put pobedila - poručio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova - Kolicija Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković od ovih izbora zaista ima jedino očekivanje da u što većem broju pozove građane da izađu na izbore. To smo se trudili da radimo u kampanji, trudili smo se da jasno komuniciramo zbog čega su nam lokalni izbori važni. Važni su naprosto zato što tada odlučujemo o našem gradu. Ako odlučujemo o našem gradu, odlučujemo i o nama samima. Zbog toga očekujemo da je što veći broj ljudi čuo ono što smo govorili i izašao na izbore. Rezultate očekujemo onda kada budu raspoloživi, ali svakako naša očekivanja su da smo u dovoljnom broju i jasno poručivali građanima - izađite na izbore, to je ono što nam je sada najneophodnije, da se pitamo o našem gradu. - rekla je Nela Tonković kandidatkinja za gradonačelnicu liste "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković".

Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova- Nadam se da su mnogi građani Subotice prepoznali rezultate Saveza vojvođanskih Mađara iz prethodnog perioda, da vrednuju da smo imali jednu intenzivnu ali poštenu kampanju, da smo bili u svim mesnim zajdnicama, u svim naseljima, da smo podneli izveštaj građanima, da smo kampanju bazirali na onom što je urađeno i da smo zajedno sa građanima razgovarali o tome šta bi bilo najbitnije da se uradi za svako naselje, za svaku mesnu zajednicu u sledećem periodu. Nadam se da će građani prepoznati borbu za očuvanje graditeljskog nasleđa u Subotici, za razvoj Palića, za ravnomeran razvoj mesnih zajednica. Mi smo još pre 4 godine prvi počeli da govorimo o ovim prioritetima. Mislim da smo dokazali da nismo samo govorili o tome, i sada već sve liste govore o ovim prioritetima pa se nadam da će se oni u velikoj meri ostvariti u budućem periodu. SVM je sa svojom listom učestvovao u 23 lokalne samouprave, nadam se da smo uspeli da očuvamo lidersku poziciju u svim onim opštinama u kojima smo i do sada imali predsednike opština, a to je Senta, Kanjiža i Bačka Topola, i nadam se da smo radom i zalaganjem uspeli da zaslužimo dobre rezultate i u drugim lokalnim samoupravama u kojima smo imali odbornike, gde se nadam da smo uspeli da povećamo broj naših odbornika - rekao je dr Balint Pastor, lista "Dr Balint Pastor - Savez vojvođanskih Mađara".

20:01 - Glasanje na izborima za lokalni parlament završeno je zvanično u 20 časova. Svako ko se u trenutku zatvaranja nađe na biralištu biće mu omogućeno da glasa.

19:32 - Na sat vremena do zatvaranja izlaznost u Subotici je bila 38,7 odsto, što je nešto više od 10 odsto manje nego na izborima u decembru.

18:19 - Izlaznost u Subotici na poslednjem preseku, do 18 časova, iznosi 35,13 odsto.

14:13 - Na birališta u Subotici do 14 časova izašlo je 23,7 odsto građana upisanih u birački spisak, što je 5,3 odsto manje nego na decembarskim izborima, čime se potvrđuje trend nižeg odziva.

12:26 - Izlaznost u podne je bila 18,1 odsto. U dosadašnjem delu izbornog procesa nisu zabeležene veće nepravilnosti, kažu iz Gradske izborne komisije.

11:42 - Izlaznost do 11 časova 14,5 odsto.

11:12 Nosilac liste broj 1 "Aleksandar Vučić - Subotica sutra", Stevan Bakić glasao je, u društvu supruge, na biračkom mestu broj 12 (AD "Željezničar).

Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova

Pozvao bih sve moje voljene Subotičane da izađu na izbore u što većem broju i da glasaju za budućnost svoje porodice, za budućnost bolje Subotice i naše prelepe Srbije - izjavio je Bakić nakon što je obavio svoju građansku dužnost.

10:26 - Predsednik DSHV-a i Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov svoju građansku dužnost obavio je oko 10h, na biračkom mestu broj 40 (MZ "Bajnat").

Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova

- Naravno da i akteri u Vladi Republike Srbije daju svoj doprinos da institut demokratskih izbora za lokalne samouprave mora biti održan. Mi svojim primerom jasno pokazujemo da nam je stalo do institucija, da nam je stalo do demokratskih praksi i u tom smislu dajemo svoje doprinose ili učestvujući ili ipak aktivnim korišćenjem ovog prava - izjavio je Žigmanov.

10:21 - Izlaznost do 10 časova bila je 10,7 odsto.

09.18 - Oko 9 časova svoju građansku dužnost obavio je i dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam koji je glasao na BM 35 u ambulanti 2 Doma zdravlja Subotica. 

Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova

 - Drage građanke i građani Subotice, pozivam vas da danas ispunite svoju građansku dužnost i izađete i glasate u što većem broju - pozvao je Ivanišević sugrađane da glasaju. 

09.15 - Nosilac liste Koalicija Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković iskorsitila je svoje biračko pravo i obavila svoju građansku dužnost na biračkom mestu OŠ "Sonja Marinković".

Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova - Danas je, kao što svi znamo, dan lokalnih izbora u Subotici, i svakako građanima želim još jednom da poručim da iskoriste svoje glasačko pravo i izađu na izbore. Glasačka prava u svetu nisu sticana lako, nisu sticana jednostavno, to jedno od temeljnih demokratskih prava - da biramo, i da budemo birani. Zbog toga, joše jednom poziv svim sugrađanima da glasaju na lokalnim izborima - ističe kandidatkinja za gradonačelnicu Nela Tonković.

09:10 - Po podacima Gradske izborne komisije, do 9h glasalo je 6,4 odsto upisanih u birački spisak.

07.30 - Nosilac liste "Dr Balint Pastor - Savez vojvođanskih Mađara" dr Balint Pastor glasao je jutros na biračkom mestu u MZ "Dudova šuma". 

Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova

Nakon što je obavio svoju građansku dužnost, Pastor je zamolio sve građane Subotice i one koji žive u okolnim naseljima da glasaju do 20 časova. 

 - Molim sve građane da iskoriste svoje pravo, da glasaju za onu listu za koju smatraju da na najbolji način može da vodi ovaj grad, za one za koje smatraju da imaju najbolji program i da su imali najbolje rezultate u prethodnom periodu. Siguran sam da će sve proteći u najboljoj atmosferi. Ja se nadam da će ogromna većina građana glasati na ovim izborima - rekao je Pastor. 

07:02 - Birališta su otvorena, zatvaraju se u 20 časova

Izborna noć - stigli prvi rezultati, pratimo reakcije iz štabova06:33 - Tokom prepodneva pratićemo proces glasanja na terenu

06:31 - Prva informacija o izlaznosti očekuje se nešto posle 9 časova

06:31 - Komentari koji budu postavljeni tokom izborne tišine biće objavljeni posle 20 časova

06:30 - Počinjemo praćenje izbornog dana, Uskoro se otvaraju birališta.

 

IZBORNI DAN

IZBORNE LISTE ZA SUBOTICU

  • Lista pod brojem 1 - koalicija koju čine SNS, SPS, Pokret socijalista, SDPS, SRS, Zavetnici i PUPS a formalno nosi naziv "Aleksandar Vučić - Subotica sutra".
  • Lista pod brojem 2 -  Savez vojvođanskih Mađara i lista "Dr Balint Pastor - Savez vojvođanskih Mađara".
  • Lista pod brojem 3 - koalicija manjina koju čine DSHV, Stranka pomirenja i pravde, a na izborima nastupa pod nazivom "Za pravednu Suboticu - DSHV - SPP - Tomislav Žigmanov".
  • Lista pod brojem 4 - koalicija "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković" koju čini koalicija stranka Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata.
  • Lista pod brojem 5 - grupa građana "Za kulturnu Suboticu" koju predvodi Marta Aroksalaši Stamenković.

BIRAČKA MESTA

Izborna mesta se, kao i do sada, otvaraju u 7 časova, a građani će moći da se izjasne do 20 časova. U Subotici imamo 102 biračka mesta, birački odbori će biti sa većim brojem članova, sastavljeni kako iz redova pozicije i opozicije, svih onih čija je izborna lista proglašena važećom i učestvuje na izborima.

PRAVO GLASA I GLASANJE VAN BIRAČKOG MESTA

Glasati može svaki punoletni građanin upisan u birački spisak, bez obzira da li je dobio poziv za glasanje na adresu prebivališta, ali može da glasa samo na biračkom mestu po adresi prebivališta.

IZBORNA TIŠINA

Izborna tišina počela je u petak u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta (večeras u 20 časova). U periodu izborne tišine zabranjena je politička propaganda u medijima u nacionalnom registru, što isključuje društvene mreže.

U medijima i na javnim skupovima zabranjeno da se objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

U slučaju da građanin primeti kršenje nekog od ovih pravila neophodno je o tome obavestiti policiju na broj 192.

Izvor: Subotica.com
Izbori 2024 - glasanje Izbori 2024 - glasanje Izbori 2024 - glasanje Izbori 2024 - glasanje Izbori 2024 - glasanje Izbori 2024 - glasanje Izbori 2024 - glasanje Izbori 2024 - glasanje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 29
Pregleda: 24244

Povezane vesti

Povezane teme

Izbori u Subotici

lokalni izbori subotica

lokalni izbori u subotici

izbori za skupštinu grada

izbori2024

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.