Komentara: 10
Pregleda: 2171

Subotica je Evropski grad sporta još pola godine: rezultati i očekivanja

09.07.2024. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Krajem prošle godine odjeknula je vest da će u ovoj, 2024. godini, Subotica poneti titulu  Evropski grad sporta, a onda se naš grad u decembru, ogrnuo zvaničnom zastavom "ACES Europe" koja ide uz ovu titulu. Iako većini naših sugrađana tada nije bilo jasno o čemu se radi, i šta ova titula znači za naš grad i sportiste, sada, kada smo na pola puta i mnogi od ciljeva su već ostvareni, slika je jasnija. 
Subotica je Evropski grad sporta još pola godine: rezultati i očekivanja

Kroz istoriju su naši sportisti dokazivali da Subotica sa razlogom važi za grad sporta, a ovogodišnje zvanje samo je dodatno potvrda, ali i motivacija za klubove i sportiste u našem gradu. 

 - Ovo je potvrda da smo sa pravom isticali da je Subotica grad sporta. Evropska komisija je to prepoznala. Naši klubovi sada imaju mogućnost da kroz Evropske projekte lakše dođu do konačne realizacije i sredstava za svoje aktivnosti. Grad je dobio na dodatnom marketingu i prilici da pokaže da se sport u našem gradu neguje, i to ne samo vrhunski sport. Mi sportove ne razdvajamo na velike i na male, ili na muške i ženske. To se konkretno vidi iz primera gde imamo države prvake u sportovima koji su medijski manje zastupljeni ili manje popularni, kao i odlične rezultate u ekipnim sportovima -  ističe Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine. 

Subotica je Evropski grad sporta još pola godine: rezultati i očekivanjaKada su u pitanju konkretne aktivnosti koje su obeležile ovu godinu, to su pre svega različite akcije za sve starosne kategorije, koje za cilj imaju da što veći broj sugrađana ostvari fizičku aktivnost. Neki od programa koji su postojali i ranijih godina, iz godine u godinu, unapređuju se. 

 - Kroz program besplatne školice plivanja koju organizujemo na bazenu "Prozivka" sa trenerima plivačkog kluba "Spartak" tokom prošle godine je prošlo oko 500 dece, a i ove godine je veliki odziv. Koliko je ova školica značajna govori podatak da roditelji sa svih krajeva grada dovoze decu na treninge, gde imaju priliku da savladaju osnove plivanja, a neki od njih se odluče i da nastave da se bave ovim sportom. Tokom cele godine je aktivan program "Budi zdrava, vežbaj sa nama". Na ovim treninzima konstantno imamo preko 25 žena, koje se i menjaju, nekada su sprečene da dođu, ali se one zaista lepo druže, i stvorile su jednu zajednicu u okviru koje se i okupljaju, razmenjuju iskustva, druže se. Takođe, u Geronotloškim klubovima organizujemo sport za treće doba, tri puta nedeljno su organizovani treninzi koji su prilagođeni članovima ovog kluba. Ono što je naš najveći uspeh jeste to što se oni raduju i sa nestrpljenjem iščekuju sledeći trening. Takođe, u 20 objekata "Naše radosti" organizovana su sportska takmičenja, a najuspešniji su se plasirali na Gradsko takmičenje, na kome je učestvovalo više od 400 mališana uzrasta od 5 do 7 godina.

Andrej Barna o rezultatima na Evropskom i očekivanjima na Olimpijskim igrama

U cilju promocije sporta, neki od najvažnijih sportskih objekata su brendirani, a na Trgu je nedavno održana i promocija dizanja tegova. 

- Kako bismo dodatno stimulisali sportiste i klubove da zajedno radimo na širenju sporta u našem gradu i na njegovom omasovljavanju, izbrendirali smo sve važnije sportske objekte u gradu. Na Trgu je bila i promocija dizanja tegova, gde su svi zainteresovani mogli da se upoznaju sa ovim sportom koji je jedan od najtrofejnijih u našem gradu.
Dizanje tegova: Subotica se može ponositi svojim predstavnicima Pola godine je prošlo, a druga polovina doneće nove projekte, i nove prilike da se, pre svega mladi, okrenu sportu i fizičkoj aktivnosti. 

 - U toku je akcija "Vežbaj na raspustu", a prema prvim podacima, interesovanje je veliko. Deca imaju priliku da probjau sport koji im se dopada, koji ih zanima, a koji ne treniraju. Veliki broj klubova učestvuje u akciji, pa deca mogu da isprobaju i neke sportove koje su možda samo videla na televiziji. To je značajno i za klubove, jer će neka deca sigurno ostati i da treniraju, i na ovaj način modu otkriti neke nove nade, mlade talente. Budući da je ovo godina u kojoj se održavaju Olimpiijske igre, napravićemo i bilten sa informacijama o Subotičanima učesnicima Olimpijskih igara. Ove godine je i 100 godina otkako je Laslo Litneker na OI osvojio bronzanu medalju u mačevanju. Do kraja godine nastavićemo i sa akcijom besplatnog antropomotoričnog testiranja za talentovane subotičke sportiste od 14 do 16 godina. Cilj ovih testiranja je da njihovi treneri imaju bolji uvid u razvoj sportista i da na osnovu dobijenih rezultata mogu da im koriguju trenažni process. Naše aktivnosti prepoznao je i Olimpijski komitet Srbije. Zajedno ćemo u našem gradu obeležiti “Evropsku nedelju sporta” zajedničkom sportskom manifestacijom pod sloganom “BeActive”. Cilj projekta je promocija sporta, fizičke aktivnosti i zdravog načina života. Ovaj događaj će istoga dana pored Subotice biti održan u svim velikim gradovima Evrope.

Subotica je Evropski grad sporta još pola godine: rezultati i očekivanja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 dana i 19 časova
Komentara: 10
Pregleda: 2171
Povezane teme

grad sportova

nataša aleksić

evropski grad sporta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.