Komentara: 8
Pregleda: 13680

Retrospektiva dešavanja poslednjih nekoliko dana vezanih za epidemiju korona virusa

21.03.2020. u 09:26h
Izvor: Subotica.com
Retrospektiva dešavanja poslednjih nekoliko dana vezanih za epidemiju korona virusa

Srbija je ušla u treću sedmicu od prvog potvrđenog slučaja korona virusa. Sa jutrošnjim presekom broj inficiranih je 149, od čega 31 u poslednja 24 časa. U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirane su ukupno 624 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Postupajući po Naredbi gradskog Štaba za vanredne situacije sinoć je počela aktivnost dezinfekcije javnih površina, koju će paralelno pratiti pojačana dezinfekcija višestambenih objekta.

PONAŠAJMO SE ODGOVORNO, ZAŠTITIMO SEBE I DRUGE! - Iako u Subotici trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, to ne znači da ne treba da se pridržavamo mera i preporuka nadležnih organa i zdravstvenih stručnjaka koje su donete u cilju zaštite stanovništva.

Odlukom Vlade Srbije, koja je sinoć saopštena, nove mere u borbi protiv epidemije korona virusa, koja je juče i zvanično potvrđena na teritoriji Srbije, odnose se na javni prevoz i rad ugostiteljskih objekata i tržnih centara. Po novoj meri večeras od 20 časova, do daljeg, se ukida javni gradski prevoz, a istovremeno danas je poslednji radni dan za ugostitelje i tržne centre, dok su na snazi ove restriktivne mere. Da bi se još više uticalo na širenje korona virusa zabranjeni su javni skupovi koji broje više od 5 učesnika.

Više informacija o novim merama, kao i kada su zadnji polasci autobusa pred totalnu obustavu, pogledajte u povezanim mestima.

Za vas smo prikupili brojne korisne informacije o tome šta je u ovim vanrednim okolnostima promenjeno, kako je organizovan rad javnih preduzeća, ustanova, kako će u narednim danima raditi trgovine, megamarketi i druge prodavnice široke potrošnje.

Od juče u 8 časova na snazi su mere koje su dovele do zatvaranja granica za sav drumski i železnički saobraćaj osim za teretnjake.

PSIHOLOŠKA PODRŠKA TOKOM SAMOIZOLACIJE I KARANTINA - NEMOJTE SE USTRUČAVATI DA POTRAŽITE POMOĆ Ukoliko osećate uznemirenost, zabrinutost, strah ili tugu, znajte da niste sami i da su to normalna osećanja koja su svojstvena svima nama u vreme visokostresnih kriznih situacija. Kako bi nam omogućili da na što bezbolniji način prebrodimo ovaj period, Centar za lični razvoj "Spektrum" otvorio je kontakte za onlajn psihološku podršku, a na raspolaganju je i SOS telefon koji duži niz godina pruža stručnu pomoć sugrađanima.

Ministarstvo trgovine objavilo je juče spisak prodavnica za sugrađane preko 65 godina koji će u nedelju od 4 do 7 časova ujutro, tokom policijskog časa, moći da odu u određene trgovine i obave neophodnu kupovinu.

Tokom jučerašnjeg dana pred Osnovnim sudom u Subotici 10 osoba procesuirano je zbog kršenja policijskog časa u Subotici, a jedna zbog nepoštovanja mere samoizolacije, usled čega je izrečen pritvor u jednom od karantina.

Fabrika "Kalcedonija" donirala je juče 7.000 zaštitnih maski Subotici i još 3.000 Kikindi, drugom gradu u Srbiji u kojem postoji proizvodni pogon italijanskog giganta. Kao znak zahvalnosti, ujedno gest podrške i solidarnosti sa italijanskim narodom, Gradska kuća će narednih noći biti osvetljena u bojama italijanske zastave.

Hemijsko-tehnološka škola je nadaleko poznata po proizvodima koje prave njeni đaci, a koji su odavno na tržištu. Zbog epidemiološke situacije u celoj zemlji, učionice i radni kabineti su sada prazni ali su profesori smislili način kako da animiraju đake da uče kod kuće a ujedno i reaguju na trenutnu situaciju. Profesori smera hemija, nemetali i grafičarstvo napravili su sredstvo za dezinfekciju.

Još uvek se nisu zvanično oglasili upravljači pijačnim prostorom o tome da li će pijace u Subotici raditi narednih dana, pogotovo od večeras kada stupaju na snagu mere da nisu dozvoljeni skupovi više od 5 lica. Poslednjih desetak dana primetno je manje interesovanje i prodavaca i kupaca, a to je posebno došlo do izražaja u proteklih nekoliko dana.

Podsećamo, od ponedeljka je dostupan poseban telefonski broj 024/636-136 na kojem stariji sugrađani (65+) mogu da dobiju pomoć u nabavci hrane, osnovnih životnih namirnica, lekova, ali i da čuju neke savete kako da sačuvaju svoje zdravlje ili ublaže neke nepovoljne simptome. Pozivni centar je dostupan svaki dan od 8 do 20 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 8
Pregleda: 13680

Povezane vesti

Povezane teme

vanredno stanje

korona virus

policijski čas

dezinfekcija

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.